RegionSrbijaSvijet

OVAKVO JE STANJE U SVIJETU Mala razlika između zemalja koje priznaju i ne priznaju Kosovo (MAPE)

priznanje-kosova-mape

 

Priznanje Kosova do sada je zvanično povuklo 16 zemalja. U proteklih godinu dana u ovoj grupi našlo se ukupno šest novih država, a posljednja je Gana koja je priznanje povukla tokom protekle nedjelje.

Od ukupno 193 suverenih država koje su članice Ujedinjenih nacija, prije tačno godinu dana 101 zemlja bila je na spisku onih koje su priznale nezavisno Kosovo, 89 država je bilo protiv nezavisnosti, dok su tri zemlje bile neodlučne. Situacija se, međutim, promijenila.

Godinu dana kasnije, nakon brojnih diplomatskih poteza obje strane, neulaženja Kosova u Interpol, stavljanja na snagu taksi od strane Prištine na srpsku robu, ali i stalne borbe moći između istoka i zapada na ovom prostoru, skor se promijenio: 98 zemalja i dalje priznaje Kosovo, dok je 95 država protiv nezavisnosti, sudeći po podacima koji su dostupni javnosti.

Foto: RAS Srbija

[ads1]

Šta se desilo u međuvremenu?

Tri zemlje nisu imale određen status u priznavanju Kosova kao države – Solomonska ostrva, Centralnoafrička Republika i Oman. U toj borbi za godinu dana Solomonska ostrva su povukla priznanje, Centralnoafrička Republika je obavijestila notom da ne priznaje Kosovo, dok se Oman opredijelio za drugu stranu i priznao nezavisnost.

Nedugo zatim, krajem prošle godine njima su se pridružio i Madagaskar, dok je početak 2019. obilježilo povlačenje priznanja od strane države Palau.

Foto: RAS Srbija

Nakon toga, Togo i Gana učinile su isto, što čini ukupno 16 zemalja koje su povukle priznanje nezavisnost Kosova.

Brojka “97”

Cilj Srbije, koji nije skrivan od javnosti i koji je u nekoliko navrata i pominjao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić jeste da da broj država koje su priznale Kosovo tokom ove godine padne ispod 100, što se i dogodilo.

Međutim, sada je postavljena nova meta – da broj priznanja padne ispod 97, što bi značilo da onda u ukupnom skoru Kosovo priznavalo manje stalnih članica u UN nego što je onih koje su protiv.

Foto: RAS Srbija

Otvoreno je pitanje, međutim, da li je ova lista potpuno tačna. Naime, dešavalo se u ranijem periodu da pojedina priznanja za koja se mislilo da su “zapečaćena” zapravo to nisu bila, odnosno da nisu postajala adekvatna dokumenta u datim zemljama koja bi potvrđivala da ta zemlja zapravo priznaje Kosovo, iako je to Priština tvrdila.

 

[ads2]

 

“MAGIČNI” BROJ 97 EVO ZAŠTO JE SRBIJI OVA CIFRA BITNA U BORBI ZA KOSOVO

Isto tako, u ovom trenutku nije potpuno izvjesno da li je neka od zemalja, ipak, donijela odluku da prizna Kosovo, a da u to nemamo uvid. Naime, kako je Blic već pisao, u Ministarstvu spoljnih poslova priprema se konačna lista na kojoj bi trebalo da se nađe precizan presjek stanja u ovom trenutku.

Foto: RAS Srbija

– Njima se ne sviđa što rušimo njihov koncept da je sve riješeno, da je Kosovo država, iako nigdje nije postavljen uslov da se odustane od povlačenja nezavisnosti. Oni hoće da mi odustanemo, a oni da nastave rad na priznavanju… Sada je broj zemalja članica UN koje su priznale Kosovo ispod 100, još utvrđujemo tačan broj i trebalo bi uskoro da imamo konačnu sifru. Cilj Beograda je da broj zemalja koje priznaju Prištinu padne ispod 97, što je manje od polovine članica UN – rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

 

srpskainfo.com