Mokra Gora

Otvoren peti “Pozorišni Kustendorf”

Na sceni “Prokleta avlija” na Mećavniku večeras je svečano otvoren 5. “Pozorišni Kustendorf” pod sloganom “Ima li života pre smrti”.

Osnivač Festivala Emir Kusturica istakao je, otvarajući Festival, da pripada grupi koja je prije 25 godina sanjala da napravi grad u kojem će svako godišnje doba imati jedan festival i stiglo se do toga da se “ustalio i ovaj teatarski”.

“Gledao sam danas na Mećavniku grupu srednjoškolaca, bili su sa svojom nastavnicom koja im je pričala kako je nastao Mećavnik. Rekla im je da je ovdje izbjeglica napravio grad u koji svi dolaze da se osjećaju kao da su kod kuće. A ta izbjeglica sam izgleda ja. Da li ja sebe mogu da tretiram kao izbjeglicu pitanje je kao i ovo kako da definišemo umjetnost i šta uopšte da mislimo o umjetnosti danas kad već imamo Da Vinčijeve kodove, kad imamo implantiranje, možda ćemo imati i film u mozgu, daljinski pušten. Ova vrsta umjetnosti koju mi ovdje zagovaramo veoma je slična tom izbjeglici koji je, eto, napravio dom za sebe, za sve koji nemaju dom za sebe i za sve koji imaju potrebu da se nađu u kulturološkoj grupi kao što je ova”, rekao je Kusturica, prenosi Srna.

On je naveo da umjetnost projektuje sve što prolazi kroz njen vokabular.

“Što vrijeme iscrta i ispiše kroz umjetnika upravo je najbolje svjedočanstvo o vremenu u kome smo živjeli i mi i bilo koja generacija prije nas. Utoliko, gostovanje mladih umjetnika na još jednom festivalu koji je ustanovljen i već je stabilan, naš je doprinos – doprinos nas izbjeglica svijetu umjetnosti”, poručio je Kusturica.

Nakon svečanog otvaranja biće izvedena predstava “Galeb” po motivima novele Antona Pavloviča Čehova, a u režiji Milana Neškovića iz Sombora.

Od 23.00 časa po Čehovljevoj priči “Medved” biće izvedena istoimena predstava u režiji Ilje Arkhipova iz Sankt Peterburga.

U okviru takmičarskog programa sutra će se predstaviti studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada predstavama “Skakavci” Biljane Srbljanović i “Krotka” Fjodora Muhajloviča Dostojevskog.

Istog dana studenti Akademije umetnosti iz Beograda izvešće predstavu “Životinjska farma” DŽordža Orvela.

U nedjelju, 19. maja, nastupiće studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda sa predstavom “11 potkošulja” i studenti banjalučke Akademije umjetnosti sa predstavom “Ćelava pjevačica” Ežena Joneska.

Festival će imati i bogat revijalni program, u okviru kojeg će biti odigrane četiri predstave, a nastupiće Narodno pozorište iz Sombora, Narodno pozorište Subotice i Državni teatar mladih Brijancev iz Sankt Peterburga.

O nagradama će odlučivati tročlani žiri koji čine glumica Vanja Ejdus, režiser Jana Maričić i dramski pisac Đorđe Kosić.

Uručenje nagrada i svečano zatvaranje Festivala planirano je za 22.00 časa u nedjelju, 19. maja, a potom će od 23.00 časa početi koncert Dude Buržujke i “Haiku za danas”.

Pozorišnom “Kustendorfu” prisustvovaće studenti dramskih umjetnosti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, a ulaz je otvoren i za ostale posjetioce.

Festival se održava u organizaciji “Rasta internešnel” pod pokroviteljstvom Emira Kusturice.

nezavisne.com