Aktuelnosti RSRegionSrbija

OTIMAJU SE ZA NJEGA Ovo je priča o najtraženijem radniku u ovom dijelu Evrope, SRPSKOM SEZONCU

posao-sezonci

 

Srpski sezonac postao je najtraženiji radnik u ovom dijelu Evrope. Zbog manjka radne snage Hrvatska, Slovenija i Slovačka otimaju se za srpske sezonce, a zahvaljujući tome, skočile su i dnevnice u Srbiji.

Sezonac danas u Srbiji zarađuje i do 4.000 dinara dnevno, a najmanja dnevnica je 2.000 dinara, odnosno mjesečno može da prihoduje i do 80.000 dinara, nešto manje od 700 evra. Razlog je manjak radne snage, pa za sezonce ponude dolaze sa svih strana, ne samo iz Srbije. Pored Hrvatske, u koju se ide najviše, Slovenija je prije par dana uprostila izdavanje radnih dozvola srpskim radnicima, a Slovačka je izjednačila prava svojih radnika i radnika iz Srbije.

 

[ads1]

 

Ljubiša Žakić, poljoprivrednik iz Bačkog Petrovca, kaže da poljoprivrednicima stalno manjka sezonaca.

– Trenutno su nam potrebni radnici za košenje trave, traktoristi, u skladištima fale i viljuškaristi. Podigli smo dnevnice za berače, ali radnicima je opet bolje da odu u Njemačku ili Hrvatsku, gdje se bolje zarađuje, pa ih je sve manje. Preko omladinskih zadruga pokušavamo da dođemo do radne snage iz grada jer u selu više nema nikog – kaže Žakić.

Aktuelan je odlazak na Hrvatsko primorje, gdje se traže konobari, recepcioneri, sobarice, pekari… Interesovanje radnika iz Srbije je veliko. Jedan od radnika koji ljeti idu u Hrvatsku je mladi buregdžija iz Subotice, iako u Srbiji ima posao.

– Za četiri mjeseca na Hvaru zaradim 7.000 evra. Zadovoljan sam i imam dobro iskustvo s poslodavcima. Zarada mi u Srbiji nije loša, ali želim da se obezbijedim za budućnost – kaže on.

Koliko Hrvatskoj fali radnika, govori i iskustvo Nenada Đurića koji se iz znatiželje prijavio za posao recepcionera, iako sa turizmom nema veze. Iz hotela su ga, kaže, zvali već tri puta u 10 dana da dođe. Sa druge strane, ne fale samo radnici u turizmu. Tako samo jedna hrvatska firma preko srpske Nacionalne službe za zapošljavanje traži 50 berača gljiva, 15 berača plodova u staklenicima, 15 radnika na farmi za mužu i hranjenje životinja i 20 radnika na pakovanju povrća.

– Tri mjeseca sam na Hrvatskom primorju radio kao konobar i magacioner ili pomoćni radnik u restoranu. Zaradio sam oko 4.000 evra. U Hrvatskoj ljudi neće da rade sezonske poslove, a mnogi su otišli u inostranstvo. Dobio sam smještaj i hranu, dva obroka dnevno i radio sam u smjenama. Uskoro idem ponovo – kaže Saša iz Bačke Topole.

 

[ads2]

 

Poslodavci prijavili skoro 6.000 sezonaca

Sezonci od ove godine u Srbiji imaju zagarantovanu finansijsku naknadu, osiguranje u slučaju povrede na radu i penzijski staž. Ivan Radak iz NALED-a kaže da je trenutno 5.862 prijavljena sezonska radnika i da je to rezultat iznad očekivanja. Prijavljenih radnika biće i više jer sezona tek počinje.

U Slovačkoj 15.000, u Hrvatskoj 6.400 radnika iz Srbije

U Slovačkoj zvanično, ne računajući one bez papira, radi od 12.000 do 15.000 srpskih radnika. U Hrvatskoj građani Srbije bili su drugi po broju onih kojima je dozvoljen privremeni boravak sa 6.400 useljenika, mahom sezonaca, 10 puta više nego prije tri godine. Ako se dodaju oni što imaju hrvatske papire, a žive u Srbiji i oni koji rade na crno, broj se udvostručuje.

(Blic)