Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / OSTAJU SAMO ZANIMANJA KOJA TREBAJU I PRIVREDI Šta donosi reforma srednjoškolskog obrazovanja u RS

OSTAJU SAMO ZANIMANJA KOJA TREBAJU I PRIVREDI Šta donosi reforma srednjoškolskog obrazovanja u RS

srednjoskolci-02-foto-S-PASALIC-e1568456366692

 

Srednjoškolci u Srpskoj trenutno se mogu školovati za 111 zanimanja u 13 struka, od kojih su neka u praksi iščezla ili ih godinama ne upisuje nijedan učenik.

Do kraja godine, međutim, mnoga od njih bi se mogla spojiti u jedno ili biti obrisana sa tog spiska, kako bi se došlo do optimalnog broja zanimanja koja su neophodna za razvoj privrede. Cilj je to procesa revizije i standardizacije zanimanja po strukama, koji u Republici Srpskoj prvi put rade Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod, u saradnji upravo s privredom.

 

 

– Suština je u tome da se vidi koja to zanimanja nisu više aktuelna, da ih izbacimo, da vidimo da li sadašnja dva ili tri treba spojiti u jedno zanimanje i da se na kraju dođe do onih koja su aktuelna i koja djeca upisuju. Ima zanimanja koja odavno već ne upisuju ili koja se u praksi ne rade. Nema ih mnogo, ali godinama se to ponavlja. Spajanje zanimanja će, takođe, pomoći da se dođe do racionalnijeg rada, jer su i poslodavci racionalni i žele da imaju čovjeka koji je upotrebljiv na više radnih mjesta – kaže za Srpskainfo direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Predrag Damjanović

Po njegovim riječima, sada se prvi put u Srpskoj rade i standardi zanimanja, a planirano je da sav posao bude završen do početka novembra, kako bi Ministarstvo prosvjete i kulture donijelo Uredbu o standardima zanimanja.

– Strategijom obrazovanja iz 2016. predviđeno je da se standardi zanimanja urade do 2021. Od tada se nešto pokušavalo, ali bez konkretnog rezultata. Međutim, sada imamo obavezu i situaciju da su i poslodavci maksimalno uključeni u to, jer su i oni pritjerani uz zid. Shvatili su da moramo zajedno da radimo na tome – objašnjava Damjanović.

Nedavno je održan i prvi sastanak predstavnika 13 radnih grupa za reviziju i standardizaciju zanimanja u kojima su, uz predstavnike Zavoda, profesori srednjih škola i fakulteta, te predstavnici Unije udruženja poslodavaca, Privredne komore RS, Zanatsko-preduzetničke komore i Zavoda za obrazovanje odraslih.

Najprije je potrebno da poslodavci definišu profile zanimanja, jer oni znaju kakav tip radnika im treba, sa kojim karakteristikama i slično. Rok do kojeg to treba da završe je 23. septembar. Nakon toga je planirano da radne grupe, na osnovu tih profila, urade i standarde zanimanja.

Paralelno sa Uredbom o standardima zanimanja, planirano je i donošenje nove upisne politike za narednu školsku godinu, kao i izmjene i dopune nastavnih planova i programa za zanimanja za koja se do kraja ovog procesa procijeni da treba da ostanu u RS.

 

 

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić smatra da će najveća reforma u srednjem obrazovanju biti ako se u narednom periodu dođe do adekvatnog spiska novih zanimanja, kako bi bilo zaustavljeno ili bar smanjeno školovanje profila koji nisu potrebni tržištu rada.

Ćorić: Vratiti zanimanje alatničar

– Naš prijedlog biće da se na novom spisku zanimanja u Srpskoj nađe i zanimanje alatničar, koje je postojalo do 90-ih godina u našim školama. Od tada ga nema, a sada bi bilo potrebno tržištu rada. Radimo na tome u sklopu projekta koji radimo u saradnji s Njemačkom agencijom za razvojnu saradnju GIZ i firmom „Kolektor“ iz Laktaša – kaže direktor Privredne komore RS Pero Ćorić.

srpskainfo.com

Check Also

9AB56B07-505C-4655-9802-EAA2CE2A0A13

Produžen rok za upis na Policijsku akademiju Banjaluka

Odlukom ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je produžen rok za prijem dokumenata za upis …

Powered by Master Media (TM)