Zanimljivosti

Osip od prvog izlaganja suncu

shutterstock_174169271_620x0

U proleće se kod svake četvrte osobe javlja burna reakcija kože na sunce. Crvenilo, svrab, osip, pojava plikova posle izlaganja sunčevim zracima simptomi su alergije, koja češće pogađa žene svetlije puti.

– Koža najčešće reaguje na vratu i pregibima ruku i nogu – objašnjava doktor Aleksandar Adamović, dermatovenerolog i direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu. – Osobe koje imaju alergijsku reakciju, nikako ne bi trebalo da se izlažu sunčevim zracima. Koža uvek reaguje i nema preparata koji može da spreči pojavu alergijskih simptoma.

Postoji nekoliko tipova alergijske reakcije na sunce, pa dužina trajanja tegoba zavisi od njih. Kod većine osoba blaži oblici alergije kod kojih se javlja crvenilo i svrab prolaze posle nekoliko sati, a najviše od dva do tri dana. U slučajevima kada telo reaguje burnije pa se na koži javljaju plikovi, simptomi traju mnogo duže, i lekar mora da propiše odgovarajuću terapiju.

– U težim slučajevima pacijentu se daju antihistaminici i određeni antialergijski lekovi u zavisnosti od njegovog stanja – kaže dr Adamov. – Ako je reakcija kože blaža, za ublažavanje simptoma obično se koriste kortikosteroidi, odnosno kreme i rastvori.

Ova alergija može da se javi iznenada u nekom periodu života i kod osoba koje ranije nisu imale nikakvih problema, i čija je koža dobro podnosila izlaganje suncu. Ukoliko se osip pojavi prvi put trebalo bi na kožu staviti hladne obloge. Ukoliko su prisutni i bolovi trebalo bi uzeti paracetamol, a zatim otići kod lekara koji će utvrditi da li se radi o alergiji.

Oni kojima je alergija već dijagnostikovana, savetuje se da izbegavaju sunce, nose šešir i laganu odeću dugih rukava i nogavica. Pre izlaska napolje obavezno je stavljanje kreme za sunčanje, sa faktorom zaštite većim od 20.

novosti.rs