Zanimljivosti

OPET U VRHU: Novi “Ford fokus”

ford-fokus-2019-1-_620x0

OPET U VRHU: Novi “Ford fokus” na skeneru “Novosti”

 

NAPRAVITI novi automobil, uprkos svoj sili tehnike, koja pre samo nekoliko godina nije bila dostupna tadašnjim majstorima dizajna i inženjeringa, čini se nikada nije bilo teže. Jer zahtevi koji se postavljaju pred proizvođače vozila menjaju se u skladu sa vremenom – malo stariji bi rekli “isuviše brzo”!
Savremeni automobil mora pre svega da bude bezbedan. Mora da bude ekonomičan, da ispunjava sve strože ekološke zahteve, da pruži maksimalni komfor putnicima, da zadovolji neutoljivu žeđ za “konekcijom” i mora da bude lep. I, nešto što je našim vozačima(bar onima sa prosečnom dubinom džepa) izuzetno važno, mora da bude “cenovno prihvatljiv”. Namerno nismo upotrebili reč jevtin jer takvih automobila više nema…

Zato se svaki test automobila ekipa “Novosti” počinje tako što pokušava d da što preciznije odgovre na ova pitanja. Na ovom “skeneru” naše test ekipe našao se novi “ford fokus”.

Automobil iz takozvanog “C -segmenta” , koji neki zovu i “golf klasom”, dakle (do pojave SUV histerije) ubedljivo najzastupljenije na putevima. I nismo slučajno pomenuli “golf klasu”. Upravo je “fokus” jedini, godinama unazad uspešno parirao, a bilo je godina i kada se bolje prodavao od “golfa”!

Priča, o “Fordovom” bestseleru počinje u julu 1998. godine. Nasledio je takođe slavno ime “ford eskorta”, ali i stavio svima do znanja da kreće u globalno osvajanje, iako je evropski model razvijao tim sastavljen od britanskih i nemačkih stručnjaka.
“Ford” je u svoj “fokus” uložio svo znanje i energiju i ta beskompromisnost se isplatila ne samo titulama (Evropski automobil godine 1999.) već i sjajnim prodajnim rezultatima.
Ta prva generacija “fokusa” se prodavala do 2004. Druga do 2011. a treća je zamenjena prošle godine lansiranjem ovog modela , četvrte generacije, koji se pojavio na 20. rođendan

Zahvaljujući kompaniji “Grand motors” iz Beograda imali smo priliku da isprobamo najnoviji adut “Forda”.

 

[ads1]

Model na našem testu pokazao je sve kvalitete koji se očekuju od savremenog automobila. Snabdeven motorom sa tri cilindra, sa savremenim dizajnom (bespogovorno je ovo najlepši “fokus” ikada”) sa modernim tehnološkim rešenjima, bez po muke je odgovorio na sve izazove, ali i na pitanje koja uvek postavljamo.

Cena od 16.990 evra je ponuđena za model sa najnagrađivanijim benzinskim motorom poslednjih godina – 1.0 litarskim “ekobustom” sa 100 KS. Paket opreme “trend edišn” obuhvata između ostalog i dvoozonsku klimu,tempomat i metalik boju. Jasno je, tu “Ford” traži odmah prevagu nad konkurencijom…

Lepotan na četiri točka, moderan, sportski izvajan ima i jednu od najlepših kabina koju smo videli poslednjih godina. Jednostavne linije, sve odmereno, ništa prenaglašeno. Rekli bi smo na pravom mestu – na dohvat ruke vozaču, putnicima. Sedišta veoma dobra, tako da će i duži put biti prijatan.

Sve je tu. Veliki tač-skrin ekran, sve komande dvojne (i na upravljaču i preko ekrana), pregledna, atraktivna instrument tabla.
“Ford fokus” izdvaja i mnogo novih savremenih tehnologija koje do sada i nisu bile ugrađivane u kompaktnu klasu ovog segmenta. Tako da je veoma teško prisetiti se nečeg što “fokus” nema. Farovi su priča za sebe (mogu da prepoznaju saobraćajne znakove, znaju kada prilazite kružnom toku, automatska duga svetla bez bljeska, prepoznaju krivine i osvetljavaju ih pre nego što uđete u njih), baš kao i ozvučenje(Ekskluzivna saradnja između kompanije Ford i renomiranog audio brenda B&O PLAY:Model sa specifičnom kalibracijom zvuka, zvučni sistem sa 10 zvučnika ,dvoglasni niskotonac postavljen u prtljažniku, izbor između stereo ili prostornog zvuka, izlazna snaga od 675 vati)…

Navigacija, dvoozonska klima, prepoznavanje vozila koja dolaze iz mrtvog ugla, prepoznavanje pešaka i kočenje ukoliko vi ne reagujete. Upozorenje na izlazak iz saobraćajne trake sa adaptivnim tempomatom koji prilagođava brzinu vozilu ispred sebe, i naravno rekosmo, najsavremenija “konekcija”, povezivanje automobila sa internetiom, vašim smartfonom… U slučaju nezgode “fokus” će pozvati i pomoć..
Automobil sjajno leži na drumu, vozi se sa lakoćom i u gradu i na autoputu, drumu van naselja. Prtljažnik je prostran, sedišta se lako obaraju, a u unutrašnjosti vozila ima pregršt pregrada, fioka, mrežica za odlaganje sitnica.

“Fokus” je lep, moderan, porodični automobil koji nije slučajno ušao u najuži izbor za “Automobil godine u Evropi 2019“.

Početna cena – model sa motorom 1.0 ekobust 100 KS, manuelnim šestostepenim menjačem – 16.990 evra.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

DIMENZIJE – HEČBEK

Dužina: 4.378 mm

Širina:1.978 mm

Visina:1.471 mm

Međuosovinsko rast:2.700 mm

Prtljažnik:375 lit.

rezevoar:47 lit.

 

 

[ads2]

 

DIMENZIJE – KARAVAN

DUŽINA:4.668 mm

Širina:1.978 mm

Visina:1.494 mm

Međuosovinski rast: 2.700 mm

Prtljažnik: 608 lit.

Rezervoar: 52 lit.

MOTORI I PERFOMANSE

Benzinci

1.0 ekobust

Broj cilindara:3

Snaga: 85 – 125 KS

Potrošnja: 4,8 lit (prosek)

0-100 km-č: 10,00 sek.

Maks.br: 200 km/č

1,5 ekobust

Broj cilindara: 3

Snaga: 15,182 KS

Potrošnja: 5,5 lit. (prosek)

0-100 km-č: 8,3 sek.

Maks. br: 222 km/č

Dizelaši

1,5 bludizel

Snaga: 95,120 KS

Potrošnja: 3,5 lit. (prosek)

0-100 km-č: 10,00 sek.

Maks.br: 195 km/č

2,0 bludizel

Snaga: 150 KS

Potrošnja: 4,4 lit.(prosek)

0-100 km-č: 8,5 sek.

Maks. br: 210 km/č

novosti.rs