Aktuelnosti RSFederacija BiH

Opasan potez Sarajeva – izbacili Srpsku iz Ustavnog suda

Odlukom Ustavnog suda BiH, da može da odlučuje bez prisustva srpskih sudija gubi se ravnoteža između tri grane vlasti, a ova institucija sebi daje sve više ovlašćenja koja ne treba da budu u njenom delokrugu. To je još jedna u nizu odluka koje delegitimišu Ustavni sud kao bilo kakvu instituciju koja treba da bude uvažena na celoj teritoriji BiH.

Ovako odluku o promeni pravila po kojima radi Ustavni sud BiH komentariše politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić za Sputnjik.

Podsećamo, Ustavni sud BiH, na vanrednoj sednici, promenio je pravila, koja im sada omogućavaju da rade bez srpskih sudija, oni koje bira Narodna skupština RS.

„Oni su i sa pređašnjim odlukama izašli iz okvira svojih ovlašćenja, a sada ovim hoće sebi da olakšaju put tako da mogu u potpunosti, bez srpskih sudija da odlučuju bez ikakve intervencije u smislu ravnopravnosti sva tri naroda“, komentariše Savić.

Sud dva Bošnjaka i tri stranca

Od sada, Ustavni sud BiH je sud dva Bošnjaka i tri stranca koji i bez kvoruma može da izglasa šta god hoće, dodaje naš sagovornik, što će samo produbiti krizu i dovešće do urušavanja autoriteta zbog suda u Republici Srpskoj.

„Do sada je postojao neki minimum poštovanja i glumljenja države, ali sada, kada se izađe iz tih okvira, sa svim ovim što se dešavalo vezano za knjiženje državne imovine dolazimo u fazu gde Ustavni sud nema nikakvu svrhu, nema legitimitet i to samo može da dovede do sve većih kriza“, konstatuje Savić.

Ono što je veoma moguće da se dogodi je da Republika Srpska u potpunosti odbaci delovanje Ustavnog suda kao takvog, što je korak do raspada države, dodaje on.

Ustavni sud BiH zapravo već duže vremena radi pod upitnim legitimitetom. Prema Savićevom mišljenju, sama njegova struktura, a u njemu sede tri stranca, doprinosi tome da je njegov legitimitet problematičan.

Bakirova suptilna kontrola institucija

politika.rs