RegionSrbija

Oni su nas napustili 2018. godine

20181230095633-276167

 

 

Godinu na izmaku, u pozorišnom i filmskom životu Srbije, obilježo je odlazak tri izuzene glumačke veličine:

Nebojše Glogovca, Predraga Ejdusa i jedne od najvoljenijih glumica na jugoslovenskim prostorima Milene Dravić.

Nebojša Glogovac

Veliki dramski umjetnik, pozorišni, televizijski i filmski glumac Nebojša Glogovac preminuo je, poslije kraće borbe sa teškom bolešću, 9. februara u Beogradu, u 49. godini.

Glogovac je rođen u Trebinju 1969. godine. Odrastao je u Pančevu. Glumu je upisao 1990. na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vladimira Jevtovića, zajedno sa Natašom Ninković, Vojinom Ćetkovićem i Sergejem Trifunovićem.

Prva filmsku uloga ostvario je u filmu “Vukovar, jedna priča”, u kome je tumačio lik vojnika Fadila, a prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu “Ubistvo sa predumišljajem”, u kome je tumačio lik Bogdana. A veliku popularnost stekao je ulogom Zlatka Gavrilovića u televizijskoj seriji “Porodično blago”.

Kako veoma uspješan pozorišni glumac ostvario je izuzetne uloge u predstavama “Hadersfild”, “Sumnjivo lice”, “Metamorfoze”, “Lutalica”, “Hamlet”. Zapažene uloge tumačio je u filmovima: “Bure baruta”, “Nebeska udica”, “Munje”, “Kad porastem postaću Kengur”, “Žena sa slomljenim nosem”, “Ustav Republike Hrvatske”.

Neke od svojih posljednjih uloga odigroa je u seriji “Nemanjići – Rađanje kraljevine”, gdje je tumačio ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje, kao i u filmu “Južni vetar”.

Nebojša Glogovac će ostati upamćen po brojnim ulogama i nagradama koje je dobijao za njihovo tumačenje. Neke od značajnijih su: nagrada “Car Konstantin” filmskog festivala u Nišu, “Zlatna arena” Filmskog festivala u Puli, Nagrada “Zoran Radmilović”, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje, Nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

[ads1]

 

Predrag Ejdus

Jedan od najboljih srpskih glumaca, prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Predrag Ejduspreminuo je 28. septembra u 72. godini, poslije duge i teške bolesti. Ejdus je rođen 24. jula 1947. godine u Beogradu. Glumu na Akademiji za pozorište, film i televiziju diplomirao je 1972. godine u klasi profesora Milenka Maričića.

Odmah poslije diplomiranja, postao je član glumačkog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu. U njemu je proveo pune dvije decenije, da bi tokom 1993. godine prešao u Jugoslovensko dramsko pozorište. Poslije 13 godina provedenih u JDP-u vratio se u Nacionalni teatar u kojem je, između 2007. i 2009. godine, obavljao i funkciju upravnika.

Tokom svoje izuzetno uspješne karijere odigrao je oko 200 pozorišnih uloga na scenama širom nekadašnje Jugoslavije: u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, kao i u Njemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj.

Među Ejdusova antologijska pozorišna ostvarenja ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, Kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Alekseja Fjodoroviča Karamazova, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Laze Dunđerskog, Fausta, Šajloka, Kir Janje…

Ulogu Bernarda Draha u kultnoj predstavi “Šovinistička farsa”, nastaloj po tekstu Radoslava Pavlovića, u režiji Egona Savina, odigrao 1.800 puta.

Pored pozorišta, popularni Peca Ejdus je snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija.

Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima je i najveće priznanje koja se u Srbiji dodjeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno djelo, odnosno cijelokupno pozorišno glumačko ostvarenje – “Dobričin prsten”.

Ove 2018. godine doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus dobio je dvije nagrade za životno djelo: “Sterijinu nagradu” za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti i kulture i Nagradu za životno djelo “Zlatni ćuran”.

Milena Dravić

Jedna od najpoznatijih i najvoljnijih diva srpskog i jugoslovenskog glumišta Milena Dravić preminula je u Beogradu 14. oktobra. Dvije i po godine ranije, Milena je ostala bez supruga, legendarnog glumca Dragana Nikolića, kada je i oboljela.

Milena je na film došla slučajno, kada ju je 1958. godine u Sarajevu zapazio slovenački reditelj František Čap i dao joj ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena”. Poslije svoje prve filmske uloge, snima “Diližansu snova”, “Zajednički stan”, “Bolje je umeti”, “Uzavreli grad” i “Leto je krivo za sve”.

Tada upisuje glumu na beogradskoj Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, i počinje rad na filmu “Prekobrojna”, reditelja Branka Bauera. Uloga djevojke sa sela koja sa momkom kreće na radnu akciju, i Zlatna arena na Filmskom festivalu u Puli kojom je za tu ulogu nagrađena, od Milene su napravile zvijezdu i utrče put njenoj blistavoj filmskoj karijeri.

Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja, a posebnu popularnost donijela joj je česta saradnja sa lagendarsnim Ljubišom Samardžićem.

Svoje najpoznatije role ostvarila je u filmovima, svog prvog supruga reditelja Puriše Đorđevića, “Prekobrojna” i “Jutro”, zatim u epskim ostvarenjima partizankoh filma “Kozara” i “Bitka na Neretvi”, kao i u popularnim komedijama “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

Onima koji su odrastali sedamdeseti i osamdesetih poznata je i kao učiteljica iz kultne dečje serije “Priče iz Nepričave”. Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem, od 1972. do 1974. godine, vodila popularni šou program “Obraz uz obraz”.

Milena je često tumačila uloge samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bivala ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a za veliki dio svog uspjeha u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima često glumila uz Ljubišu Samardžića.

Milena Dravićeva je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, kao i najprestižnijih domaćih glumačkih nagrada “Dobričin prsten” i “Žanka Stokić”, za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade “Joakim Vujić”, nagrade “Pavle Vujisić” na Filmskim susretima u Nišu, četiri “Zlatna ćurana” na Danima komedije u Jagodini i rekorderka sa osvojenih 10 “Zlatnih arena” na Filmskom festivalu u Puli.

 

[ads2]

 

Ove godine napustili su nas i…

Jedan od prvih i najpoznatijih novinara i reportera koji su izvještavali o vremenskoj prognozi, u istoriji televizje na jugoslovenskim prostorima, Kamenko Katić preminuo je 31. marta, u Novom Sadu, u 83. godini. Ostaće upamćen kao čovjek koji je svojim šarmom, lakoćom i prirodnim ponašanjem pred kamerama, od izveštaja o vremenu napravio je najgledaniju rubriku u televizijskog Dnevniku, i postavio standarde izvještavanja za buduće generacije.

Glumica Jelena Jovanović Žigon preminula je 11. aprila, poslije iznenadne i kratke bolesti, u 85. godini. Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova, među kojima su najpoznatiji “Prvi građanin male varoši”, “Moja strana sveta”, “Jutro”, “Divlje seme”, “Sudar na paralelama”, “Kapetan Leši”. Najveću popularnost stekla je ulogom “prije” Jelene Todorović u seriji filmova “Žikina dinastija”. Bila je supruga glumca Steve Žigona.

Poznati klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je 16. aprila u Beogradu u 87. godini. Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS-a, profesor Muzičke škole “Josip Slavenski” i član orkestra i solista Beogradske filharmonije.

Istaknuti srpski ljekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, Vladeta Jerotić preminuo 4. septembra u Beogradu u 95. godini. Jerotić je bio je svestrani erudita, akademik SANU i povremeni predavač na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, Jerotić je ostavio veliki broj publikacija iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije.

Glumac Pozorišta na Terazijama Božidar Bole Stošić preminuo je 13. decembra u Beogradu u 82. godini, posle duge i teške bolesti. Karijeru dugu više od pola vijeka počeo je kao Bole iz bureta u dječjoj emisiji “Hiljadu zašto”. Posljednji put na sceni je zaigrao u mjuziklu “Fantom iz opere” u svojoj matičnoj kući. Publika ga pamti po ulogama u televizijskim serijama “Porodično blago” i “Srećni ljudi”, kao i po sjajnoj roli u mjuziklu “Neki to vole vruće” Pozorišta na Terazijama.

Jedan od najpoznatijih srpskih arhitekata u svijetu Mihajlo Mitrović preminuo je 20. decembra, u 97. godini. Mitorvić je bio intelektualac i stvaralac velike širine, komentator i kritičar arhitekture, graditeljstva i oblikovanja urbanog prostora. Autor je urbanističkih planova za brojne gradove, projektant jednog od najprepoznatljivijih simbola Beograda – kule “Geneks”, zatim hotela “Putnik” i Hram Vasilija Ostroškog. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umjetnosti u Beogradu.

U 2018. godini napustili su nas i pevač tradicionalnih narodnih pjesama sa Kosova i Metohije – Jordan Nikolić, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, poznata i po brojnim ulogama u radijskim i televizijskim dramama, Radmila Andrić i pozorišni glumac i reditelj Momir Bradić.

Ex-Yu

Velikan jugoslovenske i hrvatske muzike, pjevač i kantautor Oliver Dragojević umro je u Splitu 29. jula, u 71. godini. Ostaće poznat po brojnim hitovima rado slušanim na prostru cijele bivše zajedničke države, među kojima se izdvajaju: “Galeb i ja”, “Oprosti mi pape”, “Vjeruj u ljubav”, “Nadalina”, “Svirajte noćas za moju dušu”, “Što to bješe ljubav” i drugi.

Svijet je početkom ove godine napustio još jedan poznati Splićanin, novinar, pisac i reditelj Predrag Lucić, jedan od osnivača poznatog hrvatskog nedjeljnika Feral tribjun

 

B92