EkonomijaKuće i vrt

Ogrev “pali” novčanike

20220523221749_412840

 

Cijena peleta u BiH u odnosu na isti period lani duplo je viša, pa je sada za tonu potrebno izdvojiti i do 600 maraka, ali uprkos tome kupaca ima jer se građani plaše nestašice i novih poskupljenja.

U preduzećima koja se bave proizvodnjom peleta kažu da je do poskupljenja došlo iz više razloga, poput rasta cijene električne energije, sirovine, te nafte i gasa koji direktno utiču na proizvodnju plastike koja se koristi u proizvodnji. Proizvođači i trgovci ne garantuju da cjenovnik neće opet biti korigovan do kraja ljeta, jer je, kako kažu, stanje neizvjesno.

 

[ads1]

 

 

Menadžer prodaje “Fagus grupe” iz Banjaluke Branko Malijević kaže da se pelet traži u istim količinama kao i prije bez obzira na to što je cijena skočila.

– Cijena se kod nas razlikuje za pravna i za fizička lica, a trenutno se kreće između 450 i 550 maraka po toni. Do poskupljenja u odnosu na prošlu godinu prvenstveno je došlo zbog rasta cijene električne energije, ali i materijala od kojih se pravi pelet – rekao je Malijević za “Glas”.

U drvnoj industriji “Karać” iz Laktaša su za “Glas” potvrdili da je došlo do povećanja cijene peleta, pa tona košta skoro 600 maraka.

– Tona peleta košta 595 KM, a do poskupljenja je došlo iz više razloga i dosta je faktora uticalo – kazali su u ovom preduzeću i dodali da ima i onih koji odustaju od kupovine kada čuju novoformiranu cijenu.

Jedan trgovac peletom iz Bijeljine koji nije želio da mu navodimo ime kaže da je juče ujutro cijena peleta na internet sajtovima koji se bave prodajom prešla i 640 maraka, a u ovo doba lani tona peleta je koštala oko 350 maraka.

– Nema osnova za ovolika poskupljenja. Povećanje do nekih 500 maraka bi bilo iole prihvatljivo, ali ovo je pretjerano. Ljudi su preplašeni kao pred rat, zovu, naručuju i više ni ne pitaju koliko košta. Daju zadnji dinar, jer misle da će ga nestati – ispričao je ovaj trgovac.

On smatra da do problema na tržištu dolazi jer izvozimo ono što i nama nedostaje.

– Svaki kamion koji se izveze iz BiH stvara manjak na našem tržištu, a mi nemamo prave podatke kolike su zaista naše potrebe i koji je kapacitet proizvodnje – rekao je ovaj trgovac.

U opravdanost drastičnog skoka cijena sumnjaju i u udruženjima za zaštitu prava potrošača, a izvršna direktorica “Dona” iz Prijedora Murisa Marić kaže da su udari na džepove građana postali svakodnevica.

 

[ads2]

 

 

Na naše pitanje kako se izboriti sa poskupljenjima ogorčeno je rekla da je čarobni štapić možda jedina opcija.

– Više je postalo apsurdno razgovarati o ovim cijenama. Pelet je prošle godine bio 350 maraka, a sada je već u maju dosegao sumu od 600 maraka. Najave su da će sve ponovo poskupljivati i ovo je zaista nezaustavljivo – rekla je Marićeva.

Drva

Poskupljenja peleta prate i cijene ogrevnog drveta. Tako je paleta dostigla čak 230 maraka, što je za 50 maraka više u odnosu na ranije godine. U firmi “Medeks prom” iz Šipova kažu da cijena palete sitno cijepanog drveta košta 220 maraka, a u njoj dođe 1,8 metara kubnih.

– Da li će cijene još ići gore i šta će biti dalje, to ne znamo, ali kupci ne čekaju, već sada uzimaju ogrev za zimu – kazali su u ovoj firmi.

J.K. – glassrpske.com

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.