Politika RS

Ognjen Tadić napušta SDS – Formira politički pokret

061787

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i donedavni visoki funkcioner SDS Ognjen Tadić namjerava da napusti stranačko članstvo i formira novi politički pokret, piše “EuroBlic”.

Izvori ovog lista iz vrha najveće opozicione partije u Srpskoj tvrde da bi Tadić najkasnije poslije prve sjednice novog saziva Glavnog odbora SDS, na kojoj bi trebalo da budu izabrani novi potpredsjednici stranke, trebalo da objelodani svoju odluku o napuštanju SDS. Naši sagovornici ističu da je dugo tinjajući sukob između Tadića i novog rukovodstva SDS eskalirao nakon izbora novih čelnih ljudi Gradskog odbora stranke u Banjaluci, gdje je Tadićeva struja, prema riječima naših sagovornika, doživjela težak poraz.

– Izborom Mladena Kajkuta za predsjednika banjalučkog SDS Ognjen Tadić izgubio je posljednje uporište u stranci i gradskom odboru, koji je donedavno bio pod njegovom apsolutnom kontrolom – tvrde naši sagovornici.

Izvori EuroBlica ističu da je vrh SDS, na čelu sa predsjednikom stranke Vukotom Govedaricom, već dugo pripremljen na sve izvjesnije Tadićevo istupanje iz stranačkog članstva. Posebno nakon što je donedavni potpredsjednik stranke, kako podsjećaju, proteklog vikenda odbio da dođe na Izbornu skupštinu SDS u Bijeljini.

– Otvoreno kritičko pismo Ognjena Tadića članovima Glavnog odbora SDS nakon izbornog debakla stranke na proteklim lokalnim izborima, njegovo tadašnje podnošenje ostavke na sve stranačke funkcije kao i višemjesečno odbijanje da se pojavi na skupovima stranačkog rukovodstva, svima u vrhu SDS predstavljali su više nego jasan signal da se Tadić priprema da napusti stranku. Svojim nedolaskom na Izbornu skupštinu SDS u Bijeljini Tadić je samo potvrdio ono što se u stranačkim kuloarima već dugo, manje-više, otvoreno priča i spekuliše, a to je da će odmah nakon predstojećeg izbora novih stranačkih potpredsjednika Tadić istupiti iz članstva u SDS i formirati novi politički pokret ili partiju, otprilike nešto po uzoru na bivšeg šefa banjalučkih PDP-ovaca Zorana Talića – tvrde sagovornici ovog lista.

Predsjednik SDS Vukota Govedarica za naš EuroBlic kaže da nema komentar na sve glasnije spekulacije da će višestruki kandidat te partije za predsjednika Srpske uskoro napustiti stranačke redove.

– Nemam komentar na takve priče. Iskreno, u to ne vjerujem jer ne vidim razlog zbog kojeg bi gospodin Tadić napustio stranku koja mu je u prošlosti bezbroj puta izašla u susret i u kojoj je dobio maksimalnu mogućnost za političku afirmaciju – kaže Govedarica.

Donedavni potpredsednik SDS Ognjen Tadić juče takođe nije bio pretjerano raspoložen da komentariše tvrdnje da se sprema da “svuče” stranački dres SDS i formira novi politički pokret.

– Čuo sam raznorazne priče o sebi u proteklih 20 godina. Da sam sve komentarisao, bio bih neozbiljan – kratko je poručio Tadić.

Misterija Mektić

Osim neizvjesne sudbine Ognjena Tadića u SDS, izvori ovog lista tvrde da se u vrhu najveće opozicione partije uveliko spekuliše i o tome da li će aktuelni ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić istupiti iz stranačkog članstva.

– Mektićev nedavni sukob s Miladinom Stanićem izazvao je žestoke potrese u stranci. Za razliku od Tadića, Mektić je imao opravdani razlog da ne prisustvuje izbornoj skupštini, jer je tog dana bio u Strazburu. Međutim, niko još ne zna Mektićeve prave namjere – tvrde izvori ovog lista.

rtrs