Aktuelnosti Višegrad

Održana VII regionalna manifestacija „Zlatne ruke Podrinja“

 

U Višegradu je juče završena sedma po redu regionalna manifestacija „Zlatne ruke Podrinja“.

Ova jedinstvena izložba narodnog stvaralaštva, starih i zaboravljenih zanata, tradicionalnih rukotvorina, suvenira, domaćih poljoprivrednih proizvoda spremljenih na tradicionalni način, ljekobilja i meda okupila je 30-ak izlagača iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

 

Na otvaranju manifestacije prisutnima se obratila predstavnica Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG)  Danica Nešević uz želju da se nastavi sa organizovanjem ovakvih manifestacija, koje na najbolji način prave spregu između turističke privrede i proizvođača domaćih proizvoda, uz kreiranje lanaca vrednosti poljoprivrednih proizvođača i prodaje.

Manifestaciju je zvanično otvorio načelnik opštine Višegrad, gospodin Mladen Đurević, koji se zahvalio svim izlagačima koji su izdvojili svoje vrijeme za učešće na ovoj manifestaciji, doprinoseći tako naporima opštine Višegrad za unapređenje turističke ponude Višegrada. Takođe je istakao da je u Višegradu iz godine u godinu sve više turista koji posjećuju našu opštinu, a da će opština Višegrad nastaviti s podrškom manifestacijama koje doprinose daljem razvoju turizma.

Prvog dana manifestacije za izlagače je organizovano predavanje profesora Radomira Stojanovića na temu „Plasiranje poljoprivrednih proizvoda kroz seoski turizam“, kao i zajednička večera za učesnike. Drugog dana za sve zainteresovane izlagače organizovano je krstarenje rijekom Drinom i studijska posjeta seoskom domaćinstvu „Stari Brod“, kao primjeru dobre prakse u razvijanju ovog vida turizma.

[ads1]

Organizator ovog događaja je Turistička organizacija opštine Višegrad, u saradnji sa Opštinom Višegrad.

Organizaciju regionalne manifestacije “Zlatne ruke Podrinja” podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u okviru Projekta “Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi: Perspektive ruralnog razvoja: kvalifikovanje, reintegracija i (samo) zapošljavanje“ koji sprovodi u partnerstvu sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) uz finansijsku podršku nemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ).

visegradturizam.com

[ads2]