Zanimljivosti

Obrada zemljišta u vinogradu tokom jeseni

vinograd_ilustracija_il88tr

U jesenje – zimskom periodu godine, radovi u vinogradu polako jenjavaju. Posle berbe grožđa, preporuka poljoprirednim proizvođačima je da urade kontrolu plodnosti zemljišta ukoliko nisu radili u protekle četiri godine. Na osnovu rezultata hemijske analize zemljišta moguće je uraditi pravilno i racionalno đubrenje organskim i mineralnim đubrivima.

Najznačajnija mera nakon opadanja lišća je đubrenje i jesenja duboka obrada zemljišta. Osnovno đubrenje se obavlja odmah nakon berbe grožđa. Pri osnovnom đubrenju koriste se organska i mineralna đubriva. Organska đubriva se uglavnom periodično primenjuju svakih 4-5 godina. Od mineralnih đubriva koriste se fosforna i kalijumova đubriva. Ona se rasturaju po čitavoj površini ili u brazde, a zatim zaoravaju. Zbog slabije pokretljivosti ova đubriva se unose pomoću jednorednog podrivača ili dvorednog depozitora na dubini 20-50 cm.

[ads1]

Jesenje duboka obrada zemljišta se obavlja odmah nakon đubrenja a najkasnije po opadanju lišća u novembru ili decembru mesecu. Podrivanje zemljišta je agrotehnička mera koju je veoma važno uraditi u vinogradima, naročito u vinogradima koja su podignuta na teži zemljištima. Kao posledica učestalih i mnogobrojnih prohoda poljoprivredne mehanizacije kroz vinograde, u zoni korenovog sistema nastaje nepropusni sloj zemljišta, odnosno plužni đon. Biljka može da stagnira u porastu zbog zadržavanja viška vode iznad sabijenog i nepropusnog sloja zemljišta ili zbog nedostatka vode i hranljivih materija koje se nalaze ispod vodonepropustljivog sloja. Povremeno razbijanje ovog nepropusnog sloja zemljišta je izuzetno važno za nesmetan razvoj korenovog sistema biljaka a to se najefikasnije postiže podrivanjem.

[ads2]

Podrivanje zemljišta se obavlja u jesen posle berbe a svakako pre prvih jakih i učestalih jesenjih kiša. Podrivanjem se stvara rastresito zemljište čime se poboljšava vodni, vazdušni i toplotni režim zemljišta i omogućava razvoj korena u svim pravcima. Prilikom podrivanja preseca se određen broj žila korenovog sistema čime se jača njegova regeneraciona sposobnost što utiče na njegovo podmlađivanje. Podrivanje se ne obavlja svake godine jer bi usled stalnog presecanja žila korenovog sistema došlo do iscrpljivanja biljaka. Ovu meru treba izvoditi svake 3-4 godine. Dubina podrivanja zavisi od svojstava i sabijenosti zemljišta, ali u svakom slučaju plitko podrivanje ima slab efekat. Podrivanje treba izvoditi na dubini od 40 do 60 cm, odnosno na onoj dubini na kojoj se nalazi nepropusni sloj zemljišta. Podrivanje je moguće obaviti i pomoću specijalnih plugova sa depozitorom za mineralna đubriva. Na taj način je moguće fosforna i kalijumova đubriva uneti na onu dubinu gde se i nalazi najveća masa korenovog sistema. Podrivanjem se može značajno uticati na povećanje prinosa, naročito ukoliko je zemljište u vinogradima ranije slabije obrađivano.

Agro-Eko Magazin / izvor: PSSS – PSS Kruševac, autor Snežana Vujinović, dipl.inž