Aktuelnosti VišegradRogatica

OBILjEŽIĆE SE 75 GODINA OD USTAŠKOG POKOLjA 6.000 SRBA NA STAROM BRODU

STARI-BROD-KANJON
VIŠEGRAD – Crkvena opština Višegrad, kao i opštine Sokolac, Višegrad i Rogatica organizovaće 21.i 22.marta obilježavanje 75 godina od ustaškog pokolja srpskog stanovništva u selima Stari Brod i Miloševići na obali Drine.

Centralni događaj obilježavanja biće kod Spomen-kapela u Starom Brodu gdje je i uređen kompleks koji podsjeća na ovaj događaj iz aprila 1942.godine.

Ovog proljeća navršava se 75 godina od stradanja srpskog stanovništva iz opština sa područja sarajevsko-romanijske regije u ustaškoj ofanzivi sa zloglasnim komandantom Jurom Francetićem koja je počela sa romanijskog platoa odakle je stanovništvo bježalo prema rijeci Drini kod Višegrada u namjeri da nađe spas u Srbiji.

U ustaškom piru pobijeno je i bačeno u Drinu oko 6.000 žena djece i staraca.

„U utorak 21.marta u 19 časova biće otvorena izložba na kojoj će fotografijom i tekstom biti prikazana nova stratišta srpskog življa od Sarajeva do Starog Broda. Izložbom smo pratili rutu kretanja srpskog stanovništva koje je bježalo pred ustašama i otkrili smo mnoge masovne grobnice koje dosad nisu obilježene, kao i neke koje su porodice ili lokalne zajednice označile i sve smo to dokumentovali“, rekao je sveštenik Dragan Vukotić.

Nakon izložbe biće promovisano i treće dopunjeno izdanje knjige „Stari Brod, zaboravljeni zločin“:

„ U kapeli u Starom Brodu, sutradan, biće centralni parastos, kod spomen krsta gdje će biti prisutne preživjeli učesnici ovog događaja, članovi njihovih prodica i predstavnici opštinskih vlasti“, dodao je Vukotić.

Svjedok ustaškog zločina, koji je čudom preživio, bio je i Branko Lučić iz sela Vrbačka kod Pjenovca koji je, sakriven u rijeci u vrbaku, gledao ustaško iživnjavanje nad srpskom nejači a posebno nad majkom Mirkom Krstajić.

„Ustaše su na obali ubile petoro njene djece a nju bacile u nabujalu Drinu. Njena široka seljačka suknja nije joj dala da potone, zločinci su pucali u nju ali je voda živu i ranjenu izbacila nizvodno na obalu. Preživjela je starobrodsku golgotu ali je kratko živjela sa ožiljcima na tijelu i duši“, ispričao je Lučić.

O ustaškim zločinima na Starom Brodu dokumentarni film prva je snimila BN televizija pod imenom „Drino vodo, oči djevojačke“

R.TASIĆ –  visegradskevijesti.com