Aktuelnosti Višegrad

Obilježeno 125 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića

andric-1-720x540

Polaganjem cvijeća na spomen obilježja našem jedinom nobelovcu Ivi Andriću, kod mosta Mehmed paše Sokolovića i u Andrićgradu, učenici Srednje škole koja nosi piščevo ime obilježili su 125 godina od njegovog rođenja.

Profesor srpskog jezika i književnosti Divna Vasić, istakla je da je ova godina u znaku mnogih jubileja koji su vezani kako za Višegrad tako i za Srednjoškolski centar.

Između ostalog ove godine se navršava 45 godina od Andrićeve poslednje posjete Višegradu. To je bilo 16. i 17. oktobra 1972. godine. Ostalo je upamćeno da je tokom te posjete najviše vremena proveo na staroj ćupriji, obišao je Narodnu biblioteku i višegradsku gimnaziju.  U višegradskim hronikama ostale su zapisane i Andrićeve riječi koje je uputio gimnazijalcima: „Pozdravljam vas kao vaš, sa mnogo dobrih želja i sreće, a sreća se stiče radom. Ne gledajte u meni savremeni ideal radnog čoveka. Ja sam u vašim godinama bio ponekad lenj, ali i ljubav prema radu stiče se vremenom“.

[ads1]

Nakon odlaska iz Višegrada Andrić je tada izjavio: „Uvek je ubudljivo i zanimljivo obići mesto svog detinjstva i videti krajeve koje nikad niste zaboravili. Ovi krajevi, naselja, reke i  šume žive ne samo u onome što sam napisao i objavio, nego i u mom sećanju, i ja ih uvek posmatram sa izvesnim uzbuđenjem, tražeći u njima nešto od sjaja moga detinjstva i moje mladosti

„Prije 70 godina, tačnije 1947. Godine počela je sa radom Srednja škola u Višegradu a od prije 25 godina ova ustanova i nosi ime Ive Andrića“ istakla je Vasićeva.

Srednjoškolski centar, današnji datum obilježava i kao dan škole te je danas u ovoj obrazovnoj ustanovi održan niz aktivnosti.

„Dramska sekcija naše škole priredila je za učenike i profesore scenski prikaz romana „Na Drini ćuprija“ , održan je tradicionalni jesenji kros a organizovan je i ispraćaj radnika škole u penziju“ rekla je Vasićeva.

[ads2]

Ivo Andrić, rođen je u Travniku 9. oktobra 1892 godine, a svoje djetinjstvo od 1894. do 1903. je proveo kod tetke i tetka Ivana i Ane Matkovšik u Višegradu. Nobelovu nagradu za knjiženost dobio je 1961 godine. Preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

Radio Višegrad/opstinavisegrad.com