Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Obilježavanje 80 godina od stravičnog zločina nad Srbima u Starom Brodu

Obilježavanje 80 godina od stravičnog zločina nad Srbima u Starom Brodu

visegradlive.com

 

Parastosom, polaganjem vijenaca i spuštanjem cvijeća u rijeku Drinu u Starom Brodu kod Višegrada danas će biti obilježeno 80 godina od stravičnog zločina nad Srbima kada su ustaše Јure Francetića izvršile pokolj nad više od šest hiljada srpskih civila.
 

Ministar rada Duško Milunović podsjetio je da je Stari Brod mjesto stravičnog stradanja srpskog naroda 1942. godine i da je cilj da se na zaboravi ko je bio žrtva, a ko zločinac.

Tokom ofanzive ustaške legije Јure Francetića mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Najmasovnije ubijanje je izvršeno 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja.

U Starom Brodu je u septembru 2019. godine osveštan Spomen-muzej starobrodskim žrtvama u okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije.

U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova koji simbolizuju zbjeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

RTRS

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

 

Check Also

Tan2022-8-9_16732204_2

Manifestacija „Licidersko srce”od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu

  Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce” biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, …

Powered by Master Media (TM)