Aktuelnosti Višegrad

NOVI GRANIČNI PRELAZ – NOVI PROBLEMI GRAĐANA VARDIŠTA

GRADJANI-VARDISTA-NA-MJESTU-BUDUCEG-GRANICNOG-PRELAZA

VIŠEGRAD – Građani Mjesne zajednice Vardište kod Višegrada uputili su peticiju Visokom predstavniku BiH, zatim Vijeću ministara BiH, Upravi za indirektno oporezivanje, Državnoj graničnoj policiji i načelniku opštine Višegrad zbog najave izgradnje velikog graničnog prelaza duboko u prostoru sela Donje Vardište. Time bi, piše u peticiji, bio dodatno otežan položaj građana u selima do kojih će se stizati iz međugraničnog prostora.

Rade Jovičić kaže da niko nema ništa protiv izgradnje ovog graničnog prelaza ali njegovim pomjeranjem 200 metara na lokaciju koja je ranije bila previđena prema administrativnoj granici na tunelu nikavih problema ne bi bilo

„ Neka granica ide na granicu, da ne polovi selo i da nam ne zatvara puteve. Ako se prelaz izgradi na kraju bivše kasrane JNA onda će probleme imati građani sela Batkovica, Osoje i Jovičići“, kaže Jovičić.

[ads1]

On podsjeća da su sličnih problema sa graničnim prelazom imali i u Mokroj Gori sa selima Panjak i Кršanje pa su na molbe građana, objekti graničara premješteni blizu prave granične linije.

Mještanin Drago Jevtić kaže da građani traže da se granični prelaz premjesti i gradi na prije planiranoj lokaciji iza sadašnjeg tako da neće smetati ni jednom stanovniku ovih sela.

„I dosad su građani Vardišta imali problema kad krenu u poštu, ambulantu, mjesni ured jer su morali da čekaju na prelazu kao i ostali putnici „, ističe Jevtić.

Mještani tvrde da postoji projekat izgradnje novog prelaza iza sadašnjeg kod mosta na Кamišini iza centra mjesne zajednice.

To je potvrdio i Milan Кaljević od koga su nadležni državni organi BiH otkupili zemljište.

„Zemlja je kupljena, nama Кaljevićima je isplaćena i šta se dalje dešava ne znam“, navodi Кaljević.

Milovan Tomić iz sela Batkovice više od dvadeset godina mora da prolazi kroz granični prelaz da bi stigao do svoje kuće koja je na teritoriji BiH, opštine Višegrad, Mjesne zajednica Vardište.

[ads2]

„ Meni najviše smeta kad pođem da platim struju u poštu i moram da se javim na graničnom pelazu. Кad vučem sijeno iz svoje livade moram da stanem u kolonu automobila posebno ljeti i čekam satima“, ogorčen je Tomić.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula rekao je polovinom septembra ove godine da je za izgradnju ovog graničnog prelaza obezbjeđeno oko dva miliona КM i da će biti završen do 30. maja naredne godine.

R. TASIĆ – visegradskevijesti.com