TehnologijaZanimljivosti

Nove energetske oznake EU i na osvetljenju

677z381_rasveta

 

Od 1. septembra i na lampama se pojavile nove oznake koje potrošačima sada pomažu da dobiju potpunije informacije o proizvodima koje kupuju

Nove energetske oznake počele su da se pojavljuju i na lampama i proizvodima za rasvetu koji se prodaju širom Evropske unije. Posle bele tehnike, na kojoj su početkom marta ove godine takođe izmenjene oznake, od 1. septembra potrošači konačno dobijaju jasnije i korisnije informacije o energetskoj efikasnosti i ove grupe proizvoda, saopšteno je iz Brisela. Glavna promena je to što su ukinute za mnoge kupce zbunjujuće klase A +, A ++ i A +++ koje su se godinama pojavljivale na energetskoj nalepnici. Oznaka će se, prema zahtevima potrošača, vratiti na popularnu A–G skalu, dok je, saopštavaju iz evropskih potrošačkih organizacija, do sada većina aparata bila grupisana u „plus” klase, ostavljajući tako niže klase praznima i čineći oznaku prilično besmislenom.

 

[ads1]

 

 

– Stroži metod merenja znači da se lampa koja je prethodno imala rang A ++ može smanjiti na primer na D. To ne znači da je lampa postala manje efikasna. Nova rang-lista jednostavno odražava sadašnje stanje tehnike i ostavlja prostor budućim inovativnim proizvodima da popune klasu A, saopšteno je iz belgijske organizacije potrošača „Test ašat”.

Ove promene je podržala i Evropska organizacija potrošača (BEUC).

Caption

– Kupci dobijaju mnogo jasnije informacije o energetskim performansama mašina za pranje sudova, rerna, frižidera i TV ekrana, a sada će biti sigurniji i kada kupuju lampe – izjavila je Monik Gojan, generalna direktorka BEUC-a i dodala da se raduju 2025. godini, kada će stara energetska oznaka konačno otići u istoriju. Kako je Potrošač već pisao, uređaji poreklom iz EU s novom energetskom oznakom naći će se uskoro i na srpskom tržištu. Osim oznake za energetsku klasu proizvoda, nove nalepnice na kućnim aparatima (registrovanim u bazi podataka EU) imaju i kju-ar kod u gornjem desnom uglu, pomoću kojeg građani mogu saznati više informacija o proizvodu iz Evropske baze podataka o energetskim oznakama na proizvodima. Proizvodi na našem tržištu moraju da zadovoljavaju zahteve za označavanje koji su na snazi u Republici Srbiji, ali ne moraju nužno biti registrovani u evropskoj bazi podataka.

 

 

[ads2]

 

Kada je reč o frižiderima i zamrzivačima, u odnosu na stare oznake, osim novih klasa energetske efikasnosti, ova oznaka sadrži drugačiji piktogram za zapreminu ovih uređaja (slika sa flašom i pahuljom), i drugačiji piktogram za nivo buke (slika sa zvučnikom), kao i novu oznaku za klasu nivoa buke. Evropska unija je, da podsetimo, 1992. godine donela direktivu o obaveznom obeležavanju električnih uređaja za domaćinstvo nalepnicama za označavanje energetskog razreda. Od tada se nijedan uređaj ne može naći na tržištu bez te nalepnice. Planirano je i uvođenje registra proizvoda po energetskoj efikasnosti, kako bi se ostvarila njihova bolja kontrola. Procenjuje se takođe da je do sada oko 15 procenata tehničke robe bilo netačno obeleženo, kada je reč o skali energetske efikasnosti. Ankete u našoj zemlji pokazuju da 86 odsto kupaca bele tehnike i malih kućnih aparata uvažava energetsku oznaku prilikom kupovine električnih uređaja, ali im često nije najjasnije koliku uštedu tačno ostvaruju.

politika.rs