Aktuelnosti RS

Nova trovanja gljivama u Srpskoj

20171003214304_247049

Banjaluka – Još tri pacijenta zbog trovanja gljivama su i dalje na liječenju na Univerzitetskom kliničkom centru RS, a njih 28 je pušteno na kućno liječenje.

Naime, sa područja Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Čelinca, Prnjavora, Kozarske Dubice i Prijedora ukupno je bio hospitalizovan 31 pacijent u UKC RS zbog trovanja gljivama, 27 pacijenata u periodu od 23. do 28. septembra, dok su četiri nova slučaja kasnije zabilježena.

Kako navode iz UKC RS, dob najmlađeg pacijenta koji je bio hospitalizovan je osam, a najstarijeg 76 godina. “Od pomenutog broja pacijenata, šest je bilo životno ugroženo i bili su hospitalizovani u Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane.

[ads1]

Ovi pacijenti su se oporavili i premješteni su u Kliniku za infektivne bolesti UKC RS”, navodi Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS.

Prema riječima Antonije Verhaz, načelnice Klinike za infektivne bolesti UKC RS, u ovom trenutku su u ovoj klinici hospitalizovana tri pacijenta, a njihovo zdravstveno stanje je trenutno stabilno, te zbog daljeg liječenja i praćenja ostaju u bolničkim sobama.

nezavisne.com

[ads2]