Zanimljivosti

Nov dizajnerski izraz Mercedes-Benza

Mercedes-Benz-Aesthetics-02

Aesthetics AAesthetics A

 

Dizajneri Mercedes-Benza su pomirili tradiciju i savremenost u dizajniranju automobila budućnosti. Njihov rad je fokusiran na ‘Senzualnu čistoću’ kao izraz modernog luksuza. U primeni ove dizajnerske filozofije, Mercedes-Benz je transformaciju u dizajnu pokrenuo aktuelnom A-klasom, 2012. godine.

Tadašnji dizajn sadrži rubove i nabore – udubljenja u limu – u cilju stvaranja jasnih oblika i senzualne površine koje dočaravaju visoku tehnologiju, a takođe pobuđuju emocije. Ovo je odigralo odlučujuću ulogu u podmlađivanju marke i bilo je ključ odličnih prodajnih rezultata.

Svaki sledeći model Mercedes-Benz potomak je ove filozofije uprkos tome što ima individualni karakter. Skulpturom Estetika A (Aesthetics A), dizajnerski tim sada predstavlja viziju limuzine u kompaktnom segmentu koji je ogoljen do samog tela. Ona također pruža jasnu naznaku o tome kako će filozofija “Senzualna čistoća” da izgleda u ne tako dalekoj budućnosti. Skulptura Estetika A otelotvoruje napredak Mercedes-Benz dizajnerskog idioma.

“Oblik i telo su ono što ostaje kada se nabori i linije smanje do krajnjih granica“. Mi imamo hrabrosti za realizaciju ovog koncepta, kaže Gorden Wagener, glavni direktor dizajna Daimlera AG,. “U kombinaciji savršenih proporcija i senzualnog dizajna površine, redstojeća generacija kompaktne klase ima potencijal da odredi nov dizajnerski smer marke. Dizajn je umetnost propusta: Dani nabora su iza nas (The days of creases are over)”.

Umesto modifikovanja osnovnog oblika linijama i naborima, dizajneri Mercedes-Benza koriste otvorene površine međusobno pod uglom kako bi oblikovali dizajn svetlom i senkom i tako naglasili proporcije. To čini suštinu tela vidljivom i prikazuje ga na verodostojan način. Izražajna i samouverena crvena kao nova identifikaciona Mercedes-Benz boja naglašava senzualnost i emociju skulpture.

Estetika A je prototip trovolumenskog dizajna, a time i najava novih oblika u kompaktnoj klasi, jer su van Nemačke i Evrope klasične limuzine vrlo tražene u ovom segmentu. Estetika A je nastavak niza skulptura iz Mercedes-Benza koje do danas obuhvataju dela Estetika Br. 1 (2010.), Estetika Br. 2, Estetika 125 (obe iz 2011.) i Estetika S (2012.).

Mercedes-Benz dizajn služi kao izlog strasti za automobilima u modernom idiomu dizajna. Značaj koji Daimler AG pridaje dizajnu naglašen je kada je uspostavljeno mesto glavnog direktora dizajna, 1. novembra 2016. godine

Dr Dieter Zetsche, izvršni direktor Daimlera AG i šef Mercedes-Benz putničkih automobila: “Dobar dizajn je mnogo više nego jednostavno stvaranje lepih proizvoda. On kombinuje funkcionalnost sa fascinacijom i daje vrednostima brenda karakterističan oblik. Oduševljeni smo što je naš dizajnerski tim pod vođstvom Gordena Wagenera među najboljim u industriji, jer je i izvrsna globalna prodaja naših vozila na kraju rezultat njihovog izvanrednog dizajna”.

netauto.rs