Svijet

Njemačka: Još lakše će se dolaziti do pasoša i državljanstva, evo koji su noviteti

Dugo vremena u Njemačkoj je dvojno državljanstvo bilo moguće samo u izuzetnim slučajevima, a to bi sada trebalo da se promijeni i bude olakšano.

Kako prenosi Dojče vele, to je dobrodošla, ali veoma kasna reforma.

Prema planovima Savezne vlade, trebalo bi da budu moguća dva državljanstva.

Nacrt zakona ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer (SPD) ima za cilj da olakša naturalizaciju i građanima koji nisu iz EU, a takođe će olakšati i dvojno državljanstvo.

Riječ je o reformi koju tzv. semafor koalicija SPD, Zelenih i FDP sprovodi od kada je stupila na dužnost u jesen 2021. godine.

Planirane promjene su dio velike reforme zakona o njemačkom državljanstvu koja je osmišljena da privuče kvalifikovane radnike na tržište rada.

Svako ko legalno živi u Njemačkoj trebalo bi ubuduće da može da podnese zahtjev za njemački pasoš nakon pet godina umjesto osam godina, kao što je danas slučaj.

“U slučaju posebnih integracionih postignuća” kao što su izuzetno poznavanje njemačkog ili posebno dobar uspjeh u školi i na poslu, period se može čak i smanjiti na tri godine.

Djeca rođena u Njemačkoj od stranih roditelja bi automatski trebalo da postanu Nijemci ako jedan roditelj ima “svoje zakonito uobičajeno boravište” u Njemačkoj pet godina.

Reforma bi stavila Njemačku u red sa drugim evropskim zemljama u pogledu zakona o državljanstvu.

U okviru EU 2020. godine Švedska je imala najveći udio naturalizovanih stranaca od 8,6 odsto, a u Njemačkoj je to samo 1,1 odsto.

“Zakon o njemačkom državljanstvu zasnovan je na principu sprečavanja više državljanstava”, rekla je za DV advokat za imigraciju Greta Agustini o trenutnoj pravnoj situaciji.

Ona smatra da je kasnila reforma zakona o državljanstvu. Mnogi njeni klijenti su imali poteškoća kada su pokušavali da dobiju nemački pasoš.

“Ne žele da se odreknu starog državljanstva, ali žele i njemačko državljanstvo”, kaže advokat.

Grupa koja osjeća posljedice njemačkog zakona o državljanstvu više od drugih su ljudi turskog porekla.

Mnogi od njih su došli u Njemačku kada su zemlji bili hitno potrebni radnici.

Tokom privrednog procvata 1960-ih, Savezna Republika je sklapala ugovore sa nekoliko zemalja i angažovala takozvane gastarbajtere, koji su se uglavnom koristili kao jednostavni industrijski radnici.

atvbl.rs