Zanimljivosti

Nissan redizajnirao Qashqai

Nissan QashqaiNissan QashqaiNissan-Qashqai
Nissan je u Beču premijerno predstavio redizajniranu verziju druge generacije modela Qashqai. Od svog pojavljivanja 2007. godine popularnost ovog crossovera je na uzlaznoj putanji, pozicija lidera u klasi je neprikosnovena.

Od početka prodaje u Evropi je prodato 2,3 miliona, a na ostalim svetskim tržištima 1,1 milion. Premda se u međuvremenu konkurencija u segmentu kompaktnih SUV vozila veoma povećala, Qashqai obuhvata više od deset odsto segmenta. Kako bi zadržao mesto lidera i pored repektabilne prodaje od 3,4 miliona i tržišnog udela, Nissan je rešio da ga učini još boljim, kvalitetnijim, bezbednijim i da ga obogati naprednom tehnologijom.

Pre svega unapređen je enterijer novog Qashqaia. Kvalitetniji su materijali od koje je napravljena unutrašnjost tako da sada izgleda kao u premium modelima.

Dizajnerske intervencije na spoljašnjem izgledu vidljivije su na prednjem delu: branik, maska, poklopac motora… dok su promene na zadnjem delu manje izražene, sada su svetlosne grupe izražajnije. Gledano u celini Qashqai sada deluje još markantnije i snažnije, što bi trebalo da odražava i njegov karakter.

U ponudi su četiri motora: benzinski 1.2 DIG-T od 116 KS i 1.6 DIG-T od 163 KS, kao i  dizeli 1.5 dCi od 110 KS i 1.6 dCi od 131 KS. Uz standardne manualne menjače, kod snažnijih verzija u ponudi je i automatski Xtronic.

Prema najavi redizajnirani Nissan Qashqai trebalo bi u salone da stigne na jesen, a cene se neće značajnije razlikovati od aktuelnih.