Zanimljivosti

Nissan Leaf zvezda Nissanovog štanda

Nissan-MSA-19-05

 

Nissanov štand nalazi se u hali 4 Beogradskog sajma na Međunarodnom salonu automobila.
Nissan Leaf  proglašen za #1 električno vozilo u Evropi u 2018. godini zvezda je Nissanovog štanda koji odlično dočarava sposobnost brenda da donese uzbuđenje na svim nivoima. Pored Leaf-a Nissan ove godine izlaže i kompletnu gamu svojih automobila: Micru, Navaru i dobro poznate crossovere Juke, Qashqai i X-Trail. Tradicionalno za sve ljubitelje sportskih automobila premijeru će imati i Nissan GT-R.
Leafom, Mikrom, Navarom i crossoverima Juke, Qashqai i X-trail te superautomobilom GT-R, Nissan potvrđuje status jednog od najinovativnijeg i najuzbudljivijeg brenda automobilskoj industriji.

 

[ads1]

 
Početkom godine Nissan je lansirao novi visokoefikasni benzinski motor zapremine 1,3 litra i to od 140 KS i 160 KS uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem ali i novim sedmostepenim automatskim menjačem (DCT). Novim benzinskim motorom Nissan Qashqai nudi više snage, veći obrtni moment, bolje performanse i manju potrošnju. U drugoj polovini godine očekuje se lansiranje novog motora i na drugom najprodavanijem crossoveru Nissana, X-Trail.
Za sve kupce pripremljena je posebna sajamska ponuda uz posebne pakete Nissan finansiranja za kompletnu gamu.

 

Nissan GT-R
Više o Nissanu Leaf
Nissan LEAF je najprodavaniji električni automobil na svetu. Od početka prodaje prve generacije modela LEAF 2010. godine odabralo ga je više od 400.000 kupaca.  Nissan LEAF je srž Nissanove inteligentne mobilnosti. Reč  je pre svega o novom doživljaju vožnje: vožnji sa više uzbuđenja, samopouzdanja i povezanosti sa okolnim svetom.

Ova strategija zasniva se na tri stuba: Intelligent Power – Leafov napredni e-motor kapaciteta 40 kW, Intelligent Driving – tehnologiji koja u vožnji pruža više samopouzdanja, sigurnosti i smanjuje stres i  Nissan Intelligent Integration, kojom se automobil povezuje sa okolinom uz pomoć rešenja za povezivanje i energetskom mrežom putem jedinstvene dvosmerne tehnologije punjenja.

Dimenzije novog Nissana LEAF iznose: dužina 4,49 m, širina 1,79 m, visina 1,54 m i 2,70 m međuosovinsko rastojanje. Odlikuje se aerodinamičnim profilom, oštrim, dinamičnim izgledom sa vrhunskim aerodinamičkim svojstvima i aerodinamičkim koeficijentom Cd od 0,28. Svako ko poznaje Nissanov dizajn prepoznaće jedinstvena svetla u obliku bumeranga i prednju masku V-motion, dok plavi elementi, kao što je prednja maska i profil zadnjeg branika ističu 100% električni karakter automobila.

 

Nissan LeafNissan LeafNissan Leaf
E-motor Nissana LEAF razvija snagu od110 kW uz obrtni moment od 320 Nm što mu omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,9 sekundi, čime se pozicionira u sam vrh C-segmenta u pogledu performansi. Nissan LEAF ima domet od 378 km prema normi NEDC.

Nissan LEAF opremljen je inovativnim tehnologijama inteligentne mobilnosti, uključujući sistem za pomoć u vožnji ProPILOT za bezbedniju i udobniju vožnju, kao i ProPILOT Park za potpuno autonomno parkiranje jednim pritiskom na dugme.

ProPILOT može da se koristi u jednoj saobraćajnoj traci na autoputu i posebno je koristan u gužvama ili pri vožnji visokim brzinama.

Vozač može da aktivira ProPilot jednostavno kao i običan tempomat biranjem željene brzine vožnje i udaljenosti do vozila ispred. Uz podršku radara i kamere ProPilot će da prilagodi brzinu kretanja i da održava automobil u sredini saobraćajne trake. Snalazi se i u saobraćajnim gužvama čime otklanja stres iz svakodnevnih putovanja na posao i smanjuje zamor.

[ads2]

U saobraćajnim gužvama, upotrebom iste tehnologije, ProPILOT automatski prilagođava udaljenost do vozila ispred i, prema potrebi, potpuno zaustavlja automobil. Nakon što se automobil zaustavi, ostaće u mestu čak i ako vozač ne pritisne papučicu kočnice. Nakon što se saobraćaj nastavi svojim tokom, automobil će sam ponovno da krene. Ako se saobraćaj zaustavi na više od tri sekunde, ProPILOT će ponovno da se aktivira jednostavnim pritiskom papučice gasa ili pritiskom na dugme <resume / +> na upravljaču.

ProPILOT Park je automatska funkcija parkiranja za koju vozaču nisu potrebne ni ruke ni noge. ProPILOT Park može da parkira unapred ili unazad i sa lakoćom će parkirati Nissan LEAF kad vozač izabere mesto koje mu je predložio sistem. Pritiskom na dugme ProPILOT Park, Nissan LEAF potpuno samostalno obaviće parkiranje i automatski zaustaviti automobil kad je manevar završen.

Papučica e-Pedal

 

Revolucionarna papučica e-Pedal menja način na koji se automobil vozi i omogućava ubrzavanje, usporavanje i potpuno zaustavljanje automobila jednostavnim povećanjem ili smanjenjem pritiska na papučicu gasa. Otpuštanjem papučice automobil će da uspori i potpuno da se zaustavi, čak će i da stoji u mestu na nagibu, bez pritiska na papučicu kočnice. Zahvaljujući stopi usporavanja do 0,2 G upotrebom papučice e-Pedal vozači više ne moraju da pomeraju nogu sa papučice gasa na papučicu kočnice kako bi usporili ili zaustavili automobil.

netauto.rs