Zanimljivosti

NI PO NAJVEĆOJ VRUĆINI: Ove namirnice NIKAKO ne smijete držati u frižideru!

namirnice-4

Iako vjerovatno zvuči kao najsigurniji način za čuvanje namirnica, držanje istih u frižideru nekada i nije dobro rešenje.

Neka hrana gubi svoj ukus i teksturu, brže se kvari i buđavi kada je u frižideru. Upravo su ove namirnice predodređene da se drže van frižidera:

Paradajz

Da li ste ikada zagrizli paradajz i otkrili da nema baš fin ukus? Šanse su velike da ste ga držali u frižideru. Paradajz u frižideru gubi svoj ukus jer hladan vazduh spriječava proces sazrijevanja. Temperatura također mijenja teksturu paradajza, ostavljajući ga mekanim. Iako vam vjerovatno prija kada je hladniji, najbolje bi bilo da ga držite na pultu u kuhinji.

Bosiljak

I dok mnogi ljudi drže bosiljak u manjim pregradama u frižideru, istraživanja su pokazala da to zapravo nije dobro. Držanje bosiljka u frižideru će učiniti da brže vene, a također će poprimiti sve mirise, pa će izgubiti svoju svrhu. Ukoliko želite da sačuvate biljke na najbolji mogući način, stavite ih u čašu sviježe vode, kao cvijeće.

Krompir

Držanje krompira u frižideru pretvara skrob u šećer mnogo brže, pa ćete pri kuhanju dobiti slatki, gnjecavi krompir. Umjesto toga, najbolje bi bilo da ga držite u papirnoj kesi, na hladnijem mjestu poput ostave ili čak pored frižidera.

Hljeb

Mnogi misle da je držanje hljeba u frižideru prečica ka njegovoj dugotrajnosti i da će tako duže vrijeme ostati svijež. Zapravo, hladna temperatura uzrokuje da se skrob brže kristalizuje, nego što bi na sobnoj temperaturi, ubrzavajući proces kojim hljeb postaje tvrd i ustajao.

Dok zamrzavanje hljeba zaista odlaže njegovo buđanje, hljeb se najbolje čuva kada je van frižidera.

Kafa

Želite kafu koja je svježa, jaka i punog ukusa? Izbjegavajte da je držite u frižideru po svaku cijenu. Kafa zapravo gubi svoj ukus u frižideru, primajući mirise druge hrane. Držite je na tamnom mjestu, kao što je ormaić, a ukoliko imate baš velike količine, možete je držati u zamrzivaču.

Ipak, ako biste voleli da vam se frižider manje oseća, možete manju količinu kafe staviti u njega, kako bi “pokupila” mirise.

Otvorene konzerve

Ako držite otvorene konzerve u frižideru može doći do curenja metala u hranu. Ostatke prebacite u kutije za hranu gdje će sačuvati svoju svježinu i nećete morati da brinete o eventualnom trovanju.

Banane

Banane su tropsko voće, pa samim tim i bolje “funkcionišu” na višim temperaturama. Hladne temperature usporavaju njihov proces sazrjevanja, pa mnogi kažu da ukoliko zelenije banane držite u frižideru, one nikada neće sazrjeti.

Bilo bi dobro da uzmete posudu koja je predviđena za čuvanje voća i da ga držite van frižidera, tako ćete ujedno spriječiti i da pocrni.

Lubenice

Vjerovatno i najveće iznenađenje koje se nalazi na ovoj listi jesu lubenice. Svi znaju da nema ukusnije stvari od dobro ohlađene lubenice u ljetnom periodu, ali ona će biti mnogo bolja po vas ukoliko se drži van frižidera.

Lubenica koja se čuva na sobnoj temperaturi ima mnogo više antioksidanasa od one koja se drži u frižideru, a također i duže traje.

narodnilijek.com