Aktuelnosti RS

Nevesinje- Obilježavanje Mitrovdanskih bitaka i slave BORS (VIDEO)

090820

Boračka organizacija Republike Srpske obilježava krsnu slavu – Mitrovdan.

Centralna svečanost je u Nevesinju, gdje se obilježava i godišnjica Mitrovdanskih bitaka vođenih 1992. i 1994. godine. Ove bitke simbol su odbrane Nevesinja i istočne Hercegovine od jedinica Hrvatske vojske, HVO i tzv. Armije BiH.

Svoje živote u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade. U Mitrovdanskoj bici 1992. poginula su 42 borca, a ranjeno ih je oko 750, dok su za Mitrovdan 1994. poginula 22 borca i ranjeno 140.

Komandant Četvrtog bataljona Nevesinjske brigade, pukovnik Ranko Prodanović, prisjetio se Mitrovdanskih bitaka, navodeći da je 3.000 vojnika Nevesinjske brigade koji su bili raspoređeni na 100 kilometara ratišta pobijedilo pet puta jačeg i brojnijeg neprijatelja.

Za ratne zasluge Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem Ordenom Nemanjića, a opština Nevesinje je dobila orden Republike Srpske, najveće republičko priznanje za čast junačke borbe”, rekao je Šiljegović.

Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen borcima palim u Mitrovdanskim bitkama u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju danas je služio umirovljeni vladika Atanasije, koji se prisjetio Mitrovdana 1992. godine, kada je, kako je rekao, petostruko jači neprijatelj poražen.

Nakon liturgije služen je pomen poginulim borcima kod Spomen-obilježja na Gvozdu i položeni vijenci.

rtrs