Kuće i vrt

Nestvarna moderna vikendica u šumi postavljena za jedan dan (VIDEO)

Nestvarna moderna vikendica u šumi postavljena za jedan dan _665x317

 

Drvo i staklo, na svega 15m2 prostora, formirali su  modernu vikendicu A forme, kolibu iz bajke, san svakog ljubitelja prirode i meditacije, kom je važno da svojim prisustvom ne poremeti sredinu u koju dolazi. Bez buke i prašine, bez seče okolnog drveća, postavljena je na obali jezera za samo jedan dan.

 

Na uskom kraku poluostrva u jezeru Saimaa u istočnoj Finskoj, blizu ruske granice, usred netaknute šume, kao da je i sama deo nje, smestila se drvena vikendica jednostavne trapezaste A forme.

Ona je projekat biroa Otraum Architects iz Helsinkija koji su je nazvali Kynttilä, što u prevodu znači sveća. Baš tako, u noći, poput sveće, Kynttilä isijava toplu svetlost sa obale jezera.

 

Moderna drvena vikendica ušuškana na obali jezera

[ads1]

 

Ova moderna koliba od lameliranog drveta od svega 15m2 osmišljena je u Zen konceptu. Prostor ima za cilj da pruži fokus, vizuelno i duhovno, svođenjem sadržaja i dizajnerske namere na minimum. Elementi koji čine prostor stvaraju mir i jednostavno uokviruju pažljivo odabrani pogled na vodu.

 

U noći ova moderna vikendica A forme izgleda onako kako se i zove: Kynttilä – Sveća

 

Idealna za izolaciju i meditaciju, u njoj se uokvirena slika prirode pretvara u individualnu apstrakciju i projekciju misli, otvarajući svojevrsni mentalni portal u neku drugu dimenziju.

Prostor je snažno povezan sa prirodom, jer je ceo zabatni zid u staklu, i taj veliki prozor stvara direktan i intiman kontakt i komunikaciju sa okolinom. Dnevno svetlo, vreme i godišnja doba ovde vode ritam dana.

Ali osim ovog očiglednog dijaloga, Kynttilä je funkcionalan prostor u kom se može smestiti cela porodica i uživati u nesvakidašnjem odmoru.

 

Uokvireni pogled na jezero kroz stakleni zid

 

Cela građevinska konstrukcija, kao i nameštaj i ulazna vrata, izrađeni su od masivnih elemenata od lameliranog drveta, vidljivog u enterijeru, a fasadna obloga je od ariša.

Nadstrešnica pokriva prostor za sedenje napolju

U ovoj vikendici minimalne površine  vodilo se računa o maksimalnoj funkcionalnosti svakog dela. Sa obe zabatne strane prepuštena je nadstrešnica, ispod koje je postavljena platforma za sedenje, a ona ujedno formira i prostor za skladištenje ogreva.

Funkcionalni enterijer od drvenih elemenata

Jedan krevet je smešten uz stakleni zid, izdignut toliko da obezbedi mesto za odlaganje stvari, a drugi je krevet na galeriji, do kog se stiže drvenim merdevinama.

 

Kynttilä se nalazi u netaknutoj šumi, na imanju koje je većim delom rezervat prirode, i gde još postoje samo stara vikendica i sauna. Arhitekte su isplanirale ceo proces izgradnje tako da ima što manji uticaj na prirodu.

Svi veći elementi su montirani i pripremljeni van lokacije, a zatim je izgrađen privremeni put na samo jedan dan, koliko je bilo potrebno da se elementi dovezu kamionom i dizalicom postave na svoje pozicije, zajedno sa velikim komadom stakla.

 

PLAN

 

[ads2]

 

 

Project: Ortraum Architects, Martin Lukasczyk

Photos: Marc Goodwin

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil