Zanimljivosti

Nemci ne pitaju za cenu srpskog sremuša

24-25-nemci-NIS-berba-sremusa-1004-2019_620x0

 

SVAKE godine se samo iz Gadžinog Hana preradi i izveze više od 100 tona suvog sremuša i to isključivo za nemačko tržište. Porodica Saše Živkovića već 17 godina se bavi sušenjem sremuša koji raste na obroncima Seličevice i Suve planine. Ove autohtone vrste ima i na Svrljiškim planinama.

[ads1]

Kampanja berbe sremuša, koji se od davnina koristi kao ukusno prolećno povrće i delotvorna lekovita biljka, traje tek mesec dana, dok ne procveta. Što se za tih mesec dana ubere to je čista dobit jer sremuš je divlja biljka koju ne treba uzgajati već je dovoljno samo naći njeno stanište i to na nadmorskoj visini većoj od 500 metara.

– OVE godine se malo i kasni sa berbom jer se sneg dugo zadržao. Imamo kapacitete da preradimo do 200 tona, ali nikada ne radimo punim kapacitetom jer nije lako doći do sremuša. Jedan iskusni berač dnevno može da nabere do 200 kilograma – kaže Saša Živković, i dodaje da je otkupna cena 25 dinara za kilogram svežeg sremuša.

 

Sremuš se prerađuje i u Svrljigu, Knjaževcu i Zaječaru i, prema njegovim rečima, ne postoji ograničenje kada je izvoz u pitanju. U poslednje vreme, po ugledu na Nemce, i u Srbiji se prave različiti preparati na bazi sremuša.

KILOGRAM suvog sremuša Nemci plaćaju od osam do deset evra, a ispitivanja koje je obavila jedna od najpoznatijih nemačkih farmaceutskih kuća govori da sremuš sa ovih područja ima najkvalitetnije apsolutne vrednosti.

 

[ads2]

 

Planine pune traženog bilja

– Beremo sremuš za sebe i prijatelje jer je dosta tražen zbog svojih lekovitih svojstava. Jedemo ga u svežem stanju, u salati, jer je tada i najdelotvorniji i ne dopada nam se ukus suvog sremuša – kaže Danijela Ilić iz Grkinje, koja nepogrešivo zna gde raste.

 

novosti.rs