Aktuelnosti RS

Ne odustaju od zakona o ZABRANI PUŠENJA: Hoće li biti ograničena upotreba duvana i u Srpskoj

Zakoni o zabrani pušenja funkcionišu u cijelom svijetu, funkcionisaće i u Srpskoj, samo treba malo vremena da se prilagodimo.

Ocjenjuje to za Srpskainfo nacionalni koordinator za kontrolu duvana u Srpskoj, Darko Marković, a povodom primjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje na području Federacije BiH.

Ovim zakonom je propisana zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, na radnom mjestu, u javnom prevozu, kao i u privatnim automobilima u kojima se nalaze maloljetnici.

Cilj je zaštita, a ne kazna

Marković je uvjeren da sličan scenario očekuje i Srpsku; samo je pitanje vremena. Podsjeća da je još ranije bio pripremljen Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je povučen iz skupštinske procedure radi dorade.

– Nije cilj zakona zabraniti pušenje da bi se kaznili pušači, da se njima oteža, već da se zaštite građani i djeca od duvanskog dima. Cilj je da se ukaže na to da je pušenje štetno, da od cigara stradaju i pušači i nepušači – precizira Marković.

Ovim nacrtom bili su predviđeni slični propisi kao danas u FBiH, a to je zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, odnosno da pušačka prostorija mora biti potpuno fizički odvojena od nepušačke zone i uz adekvatne ventilacijske sisteme. Takođe je planirana i zabrana pušenja u automobilima u kojima se prevoze djeca.

I pored velike zabrinutosti naših građana ovakvim najavama, Marković ističe da takvi zakoni uspješno funkcionišu u mnogim zemljama.

– Restorani su puni, dolaze i pušači i nepušači. Ako neko treba da zapali, izađe ispred i vrati se. Ugostitelji nisu oštećeni i ne stoje one priče kako će im propasti posao – smatra on.

Društveni konsenzus

Po Markovićevim riječima, nacrt je predviđao i da se dio novca od akciza na duvan izdvaja za zdravstvo, za liječenje bolesti nastalih pušenjem. Takva inicijativa pokušava se inače godinama realizovati na nivou BiH, kako bi se rasteretili fondovi zdravstvenog osiguranja, ali bez uspjeha.

Iz Ministarstva zdravlja RS podsjećaju da je Nacrt Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je Vlada RS usvojila krajem 2017. godine, povučen radi dorade, jer nije postojao širi društveni konsenzus na predložena rješenja.

Ipak, napominju da ostaju posvećeni zagovaranju ograničavanja korišćenja duvanskih proizvoda koji su štetni za zdravlje stanovništva, “što će sigurno u dogledno vrijeme biti i zakonski regulisano”.

– Imajući u vidu prioritete koje je nametnula pandemija virusa korona, kao i potrebu izrade sistemskih zakona u oblasti zdravstva koji su usvojeni prošle godine, a koji su rađeni sa namjerom da na jasne osnove postavimo put budućeg razvoja zdravstvenog sistema, prioritet je dat izradi ovih zakonskih rješenja i brojnim podzakonskim aktima koje je potrebno donijeti – kažu iz ovog ministarstva za Srpskainfo.

Odvikavanje

Napominju i da je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno osnivanje multidisciplinarnih centara za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, u domovima zdravlja, čime će se omogućiti kvalitetniji rad doktora porodične medicine na prevenciji pušenja i pomoći pacijentima prilikom odvikavanja od ove zavisnosti.

– Po pitanju potpune zabrane pušenja na zatvorenim javnim mestima, a na osnovu informacija američkog Instituta za istraživanja raka i Svjetske zdravstvene organizacije, dokazi pokazuju da sveobuhvatna zabrana pušenja na javnim mjestima smanjuje izloženost pasivnom pušenju i da kao takva ima javnu podršku. Uvođenje ove mjere nema negativne ekonomske efekte na poslovanje, te istovremeno doprinosi smanjenju pušenja, poboljšanju zdravstvenih ishoda, povećava produktivnost i smanjuje troškove zdravstvene zaštite – pojašnjavaju u ministarstvu.

S druge strane, nepotpune mjere zabrane pušenja na javnim mjestima, kojima se djelimično ograničava pušenje u zatvorenom javnom prostoru, mogu da smanje izlaganje pasivnom pušenju, ali ne pružaju potpunu zaštitu od štetnog dejstva pasivnog pušenja.

SVAKI TREĆI PUŠAČ

Procjene su da u Srpskoj puši oko 30 odsto odraslog stanovništva, kao i osam odsto mlađih od 15 godina. Već godinama je rak dušnika, bronha i pluća vodeći uzrok obolijevanja i umiranja od raka kod muškaraca u RS, te među prvih pet uzroka kod žena.

– U svijetu godišnje direktno od posljedica pušenja umre osam miliona ljudi, a smatra se da oko 1,5 milijardi ljudi svaki dan zapali cigaretu – upozorava Marković.

RTRS