Politika RS

NE NAZIRE SE LIDER POSLIJE DODIKA Ima li najmoćniji političar u Srpskoj nasljednika

ACF31AD8-45AD-4F05-BF6D-5748EB16F708
Milorad Dodik, najmoćniji čovjek u Republici Srpskoj, na političkoj sceni trenutno nema nasljednika koji bi mogao da održi jak SNSD, da zauzme njegovu poziciju i da ima uticaj kao on sve ove godine, smatraju stručnjaci.

Dok jedni smatraju da je čuvar Republike Srpske i Srba u BiH, drugi tvrde da je upravo on najviše naštetio Srpskoj i njenom narodu; dok jedni govore da je najveći lider koji je postojao na ovim prostorima, drugi ga nazivaju manipulatorom koji je Srpsku pretvorio u svoju privatnu firmu; dok se jedni dive njegovim uspehu na izborima već skoro dvije decenije, mnogi tvrde da je sve to postigao krađom i izbornim inženjeringom.

Bilo da podržavaju ili su žestoki protivnici lika i djela Srpskog člana Predsedništva BiH i predsednika SNSD Milorada Dodika, jedno mu se ne može osporiti – on je najmoćniji čovjek u Republici Srpskoj, tvrde stručnjaci.

– Ja ću se u narednih deset godina potruditi da dođe Dodik poslije mene, u političkom i karakternom smislu – naveo je Dodik nedavno i ponovo potegao temu njegovog nasljednika.

SNSD

Tim povodom pitali smo političke analitičare iz Republike Srpske ima li Milorad Dodik u SNSD, ili na političkoj sceni uopšte, nasljednika i treba li nam Dodik poslije Dodika.

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da trenutno nema osobe koja bi mogla da naslijedi ono što danas radi lider SNSD.

Foto: screenshot N1/RAS Srbija

Nebojša Tojagić

– Mi smo kao narod uvijek voljeli harizmatične, osobene i političare spremne da budu prave vođe. Međutim, u ovom momentu teško je reći ko bi u SNSD mogao da bude neki novi Milorad Dodik. SNSD, kao sve stranke, ima određene, tajne, frakcije i interesene grupe, tako da je u tom kontekstu jako teško pretpostaviti ko je taj neki novi predsjednik. Postavlja se pitanje da li bi SNSD na miran i demokratski način mogao da dobije novog predsjednika, a da pri tom ne dođe do pucanja stranke, kao što je bio slučaj sa SDS devedesetih – objasnio je Tojagić.

Dodaje da nije optimista da bi novi lider mogao da preuzme tu štafetnu palicu i ostavi sve ostale u igri, a da oni prihvate da budu sporedni likovi unutar stranke.

 

[ads1]

Vuković: Lider se stvara

Predsjednik Instituta za društvena i politička istraživanja Drago Vuković smara da je pitanje liderstva u modernom političkom sistemu vrlo interesentno i postavlja pitanje imamo li mi prave lidere i koji je to profil lidera.

Foto: BNTV/RAS Srbija

Drago Vuković

– Nemamo mnogo jakih lidera u BiH zbog, između ostalog, toga što političke partije danas ne ulažu napor i vrijeme da stvaraju političke lidere. Naša politika je poprilično zapuštena, a jasno je da imamo pojedine vođe koji su stvoreni zahvaljujući posebnim okolnostima. Na našim prostorima imamo Aleksandra Vučića, Milu Đukanovića i Milorada Dodika. Oni imaju dosta ugleda u narodu i mehanizme kako pobjeđuju na izborima. Međutim, imaju dosta više prividne nego stvarne moći, ali je ta prividna moć nekada za građane prihvatljivija nego stvarna moć – objasnio je Vuković.

Na pitanje zašto nemamo više jakih političkih vođa, Vuković odgovara da moćni lideri ne žele da stavaraju nove lidere, jer su opsednuti vladavinom i boje se da ti novi lideri ne smijene njega prije nego što treba.

– Ko u BiH i RS može da zamijeni Dodika? Niko u ovoj fazi, ja ne vidim lidera koji je neka nova politička pojava. Kako u SNSD, tako i u ostalim strankama. PDP poslije Ivanića nema više lidera, i mislim da su svi poprilično u njegovoj sjenci, a ni SDS poslije Karadžića nema ozbiljnog lidera. Šarović ima snagu i politički identitet, ali Šarović nije novi lider, nije to novo liderstvo. U SNSD pogotovo nema nekog ko je kalibar da zamijeni Dodika – objasnio je on.

 

 

[ads2]

Profesor Vuković objašnjava da je isto stanje i u manjim sredinama.

– Lideri ne pripremaju svoje nasljednike, a klasičan primjer je Bijeljina. Mićić je dugo u vrhu bijeljinske politike, pa sutra, ako ne bude kandidat SDS, mislim da SDS neće imati gradonačelnika. Nije Mićić pripremio svog nasljednika, isto kao što Dodik nema svog, ni Vučić svog – objasnio je Vuković.

Topićeva: Jake institucije, a ne lideri

Sudeći po svemu, stručnjaci ne vide nikoga ko bi naslijedio moć Milorada Dodika, a političku analitičarku Tanju Topić pitali smo da li je to dobra ili loša vijest.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tanja Topić

– Ja se zalažem za institucije pravne države gdje će one funkcionisati u interesu građana, a jake vođe koje odlučuju o svemu zapravo jesu nasljeđe autoritarnih vladavina i one predstavljaju veliku prepreku za demokratizaciju društva – smatra Topićeva.

Objašnjava da je teško iznjedriti snažne i jake lidere u kratkom vremenskom periodu, ali da tu postoji jedan prihvatljiv način ponašanja i da ima puno aktera na političkoj sceni koji bi rado bili Dodik. Ona podsjeća na izjavu bivšeg predsjednika Srpske, Rajka Kuzmanovića, koji je jednom prilikom rekao: „Svi smo mi Mile.“

– To je degradacija institucija i isto tako degradacija individua poistovjećivanjem sa političkim liderim. Sigurno je da pretendenata ima, ali ja ne bih voljela vidjeti nekog ko bi ponovo isplivao kao jedan snažan lider, vladar, vođa, jer je bitnije da nam jake budu institucije – rekla je Topićeva.

 

srpskainfo.com