Aktuelnosti RS

Narodna skupština stub stvaranja i očuvanja RS

20161023235525_220716

Banjaluka – Narodna skupština RS danas obilježava 25 godina postojanja tokom kojih su se poslanici susretali sa nizom izazova, ali su uspjeli da se odupru pritiscima i sa drugim institucijama očuvaju Srpsku.

Poslanici Skupštine BiH iz reda srpskog naroda donijeli su 24. oktobra 1991. godine u Sarajevu istorijsku odluku o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH kao najvišeg zakonodavnog i predstavničkog organa srpskog naroda u BiH. Taj potez uslijedio je nakon što su 14. oktobra preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH. Time su postavljeni temelji današnje Narodne skupštine, ali i same RS, koja je osnovana 9. januara 1992. godine. Svjedoci tog vremena kažu da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH bila istorijska odluka.

Prvi predsjednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik, prisjećajući se tih dana, kaže da uvijek postoje dva vremena – jedno koje čekamo i ono koje je prošlo.

– Ono koje čekamo tako sporo ide kao da ga kornjača na svojim leđima nosi, a ono koje je prošlo je kao trn u životu. Ovih 25 godina je prošlo u turbulentnim dešavanjima i svako na svoj način može o njemu da govori. Ja mogu reći da je ovo veliki jubilej, jer je RS začeta 24. oktobra 1991. godine. Srećan sam što i danas možemo da se brinemo o Srpskoj – rekao je Krajišnik.

Poslanik u prvom sazivu parlamenta bio je i aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik, koji ističe da je nezaobilazna činjenica da je Srpska stvorena voljom srpskog naroda i na demokratski način kao što su to činile i mnoge druge zajednice kroz istoriju.

– Narodna skupština RS uspješno 25 godina brani osnovne i izvorne principe napisane u Dejtonu, boreći se za razgraničenje nadležnosti između entiteta i BiH i protiv upornog osporavanja i kršenja Dejtonskog sporazuma od strane dijela međunarodne zajednice, ali i smjena izabranih zvaničnika od strane visokog predstavnika. Neophodno je da održimo jedinstvo kako na principijelnim nacionalnim i državnim pitanjima ne bi bilo nikakih razlika. Izuzetno je važno obezbijediti dijalog svih relevantnih političkih faktora u RS i graditi zajedničku strategiju da bi RS bila osnažena i dobro pozicionirana, a u svemu tome ključnu ulogu ima Narodna skupština RS – ističe Dodik.

Igor Radojičić, koji je na čelu Narodne skupštine bio u dva mandata, kaže da je pređen dug put.

– Parlament je nastao na ledini, a danas je potpuno razvijena demokratska institucija koja funkcioniše kao parlament u bilo kojoj drugoj zemlji. Duga putanja je pređena u relativno kratkom periodu uključujući i težak ratni i postratni period u kojem je do izražaja došlo djelovanje međunarodne zajednice, jer smo bili, a i danas smo u različitim fazama međunarodnog protektorata – rekao je Radojičić.

On je kazao da je sa svakim sazivom parlament jačao.

– Kada sam 2006. biran prvi put za predsjednika na stolu me dočekao dugačak spisak OHR-ovih zahtjeva za prenos nadležnosti. Osam godina kasnije, kada sam se razdužio sa te pozicije, toga nije bio. U tom periodu smo osvajali demokratsku slobodu i pravo da parlament i druge institucije rade ono što je zakonom propisano – rekao je Radojičić i dodao da su sve te godine protekle u stalnoj borbi za položaj RS.

Na čelu Narodne skupštine u dva mandata bio je i aktuelni predsjednik SP-a Petar Đokić, koji ističe da je parlament tokom 25 godina postojanja dao puni doprinos očuvanju RS i afirmaciji demokratskih vrijednosti i tekovina na kojima je ona zasnovana.

– Narodna skupština je sve ove godine bila čuvar zakonodavnog sistema i imala posebnu ulogu u sprovođenju reformi koje su doprinijele razvoju Srpske. Dala je nemjerljiv doprinos jačanju demokratskih kapaciteta, afirmaciji ideje RS i zaštiti njene autonomnosti unutar BiH, kroz sprovođenje Dejtonskog sporazuma i sveopšti demokratski razvoj. Narodna skupština je najvažniji stub stvaranja i razvoja institucionalnog sistema RS, a na taj način i Srpske – naglasio je Đokić.

Poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH Slobodan Bijelić ističe da ga je mnogo događaja u proteklih 25 godina uvjerilo koliko su bili u pravu oni koji su osnivanjem institucija osnovali i RS.

– Mi smo tim korakom otkopali zemlju za temelje i izgradnju buduće suverene srpske državnosti na Balkanu. Prvobitna namjera bila je odbrana institucionalne i formalne suverenosti srpskog naroda u SR BiH. I taj akt, zbog optužbi promotora novog svjetskog poretka, donijeli smo u određenoj vrsti iznude, odnosno posljedično, nakon gestova koje su činile bošnjačka i hrvatska strana izopštavajući srpski narod – kaže Bijelić.

Poslanik prvog saziva parlamenta i bivši premijer RS Rajko Kasagić ističe da je veliko postignuće što je Srpska sa svojim institucijama doživjela četvrt vijeka.

– Održali smo se uspješno i pored svih pritisaka. Pritisci i dalje postoje i mi se opet odupiremo. RS je proizvod prekida zelene transverzale i ima nemjerljivu cijenu – kaže Kasagić.

Narodna skupština će danas svečanom sjednicom obilježiti četvrt vijeka postojanja i rada.

Predsjednici Narodne skupštine RS

Momčilo Krajišnik – (od 24. oktobra 1991. do 19. oktobra 1996)

Dragan Kalinić – (od 19. oktobra 1996. do 15. juna 1998. od 16. decembra 2000. do 20. jula 2004)

Petar Đokić –  (od 15. juna 1998. do 16. decembra 2000)

Dušan Stojičić – (od 20. jula 2004. do 28. februara 2006)

Igor Radojičić – (od 28. februara 2006. do 24. novembra 2014)

Nedeljko Čubrilović – (od 24. novembra 2014)

glassrpske.com