Aktuelnosti Višegrad

Napušteno pače Spasoje svilo topli dom

20170517122205_236891

Višegrad – Nesvakidašnju priču o mladiću i djevojci, koji su od sigurne smrti spasili napušteno i izgubljeno divlje pače, ovih dana prepričavaju mnogi Višegrađani.

Dogodilo se to u tunelu na Brodaru na magistralnom putu Višegrad – Ustiprača.

– Vozeći auto kroz tunele prema Brodaru Maja je odjednom uzviknula: “Eno pačeta!” Zaustavili smo automobil i gotovo  između točkova šlepera i drugih vozila uhvatili malo pače koje se, kao u filmovima, raširenih krilca i podignute glave borilo da opstane u životu – priča slikar Slavko Tuševljak.

On kaže da je Maja uzela pače koje je drhtalo, ugrijala ga i ne znajući kako da ga vrate majci u Drinu, donijeli su ga kući. Simpatični patak Spasoje, kako su ga nazvali Maja i Slavko, voli da se pripije uz ljudsko tijelo, a kada se ugrije, umiri se, zacvrkuće i zaspi kao malo dijete.

– Vidite kako je živahan, trči između mojih slika, a reaguje i na Majin glas. Voli zrnastu hranu i travu, a rekli su nam da će jesti i koncentrat za živinu – objašnjava Tuševljak.

Potez ovo dvoje Višegrađana oduševio je mnoge ljubitelje životinja.

–  Priča podsjeća na onu iz “Ružnog pačeta” koja govori o patnjama mladog labuda. Tako je možda i naš Spasoje bio odbačen, ali je na kraju ipak našao topli dom – u šali kažu Višegrađani.

R.T. – glassrpske.com