Aktuelnosti Višegrad

NAPISAO 11 KNjIGA O LOVSTVU I LOVCIMA

knjige-o-lovstvu
VIŠEGRAD – Malo je pisaca u Srbiji ali i na balkanskim prostorima koji su toliko temeljito istraživali lovstvo, posebno od stvaranja srpske države pa do danas kao što je to Dragan Marković iz Požege.Marković je napisao 11 knjiga o istorijatu lovstva, lovstvu za početnike kao i monografija o lovačkim udruženjima u opštinama zlatiborskog okruga u Srbiji.

Jedno od njegovih najkapitalnijih djela iz ove oblasti je „Lov u srednjovjekovnim srpskim državama“.

„Pronašao sam i opisao 16 povelja o lovstvu u srednjovjekovnim srpskim državama koje obiluju nizom neobičnih podataka kao što su i kazne za krivolov. Tako će se krivolovac ako se uhvati u krivolovu u ataru manastira Banjska kazniti globom od 12 volova a kod manastira Svetog Đorđa kod Skoplja kazna je nešto „blaža“ samo šest volova i dvije ovce“, ispričao je Marković.

Marković ističe da se iz tih povelja i drugih knjiga može pročitati da je u to vrijeme trgovina živim životinjama bila intezivna, da se roba, kao što su meso od divljači, životinjske kože a posebno sokolovi prodavali najviše Dubrovačkoj Republici.

„Najpoznatiji lovci dog doba bili su Car Dušan, despot Stefan Lazarević a po narodnim pjesmama i Marko Kraljević i mnogi srpski vitezovi i junaci“, dodao je Marković.

Ovaj pisac napisao je i devet istorijskih romana i deseti mu je u pripremi.

Publicista i književnik Rade Vučković iz Požege za njega kaže da je vrijedan i marljiv čovjek, pomalo čudan i sa neobičnim interesovanjem za istraživanjem i pisanjem.

„ To je čovjek koji nema istorijsko obrazovanje a zna mnogo o istoriji, nema tehničku naobrazbu a toliko zna o tehnici posebno o lovačkom oružju i municiji. On je živa enciklopedija i čovjek sa izuzetnim pamćenjem i talentom za pisanje“ rekao jej Vučković.

Predstavljanje Markovićevih djela u Domu kulture u Višegradu organizovala je Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ . Bilo je zamišljeno da ovom kulturnom događaju prisustvuju članovi Lovačkog udruženja „Panos“ ali se niko od njih nije pojavio na promociji.

R.TASIĆ – visegradskevijesti.com