Breaking News
Home / Svijet / „Najsiromašniji predsednik na svetu” ide u političku penziju

„Najsiromašniji predsednik na svetu” ide u političku penziju

677z381_MUHIKApenzija

 

Hoze Muhika predsednik Urugvaja od 2010. do 2015. godine i figura latinoameričke levice, izjavio je da napušta politički život i da sa 85 godina odustaje od svog mandata u Senatu.

Muhika je rekao da je epidemija koronavirusa ubrzala njegovu odluku i da sa žaljenjem odustaje od političkog života i mesta u Senatu na kojem je ponovo izabran 2019. godine.

„Pandemija me je izbacila iz koloseka. Biti senator znači razgovarati sa ljudima, ići njima u susret a ne samo sedeti u kancelariji. Dvostruko sam ugrožen, zbog starosti i bolesti”, rekao je Muhika i dodao da odlazi iz političkog života „zahvalan, sa brojnim uspomenama i dubokom nostalgijom”, prenosi Beta.

 

 

Muhika, poznatiji kao Pepe Muhika, bivši je gerliski borac koji je pre predsednika Urugvaja bio ministar stočarstva poljoprivrede i ribarstva.

Poznat je po odbojnosti prema protokolu, jednostavnosti i srdačnosti. Često je bio viđen u javnosti u svakodnevnim aktivnostima, kao što je kupovina daske za peglanje ili kada se zaustavi da poveze nekog autostopera.

Muhika je takođe poznat kao veoma skroman i nosi titulu najsiromašnijeg predsednika na svetu. Reditelj Emir Kusturica je napravio dokumentarni film o njemu koji je 2018. godine prikazan na Međunarodnom filmskog festival u Veneciji (Mostra).

Bivši predsednik Urugvaja je bio u Veneciji, ali je tada novinarima rekao da je pristao da dođe na festival „jedino zbog prijatelja Kusturice” dodajući da ne pripada tom svetu.

 

politika.rs

 

Check Also

16183632295fc9e1f70d6ce917313268_w640

Novi tip mera: Jedna država u Evropi sada razmatra uvođenje četvorodnevne radne nedelje

  Španska vlada razmatra mogućnost uvođenja četvorodnevne radne nedelje, odnosno skraćenog radnog vremena kako ne …

Powered by Master Media (TM)