Kuće i vrt

Najefikasniji način zaštite od grada

ceska-institut-vocarstvo-valjevci-tura-vocnjak-hladnjaca-jabuke-41

 

Nepogoda u vidu grada nanosi velike štete voćarskoj i rasadničkoj proizvodnji. Velika udarna energija ledenih zrna grada, mehanički trajno povređuje organe voćaka, najviše plodove i listove. Štete su nekada minimalne ali nekada dovedu i do potpune pustoši. Visina štete zavisi od veličine i oblika ledenih zrna, dužine trajanja nepogode i faze razvoja u kojoj se voćke nalaze. Najosetljivije su svakako jednogodišnje sadnice i mlade voćke.

 

[ads1]

 

 

Najefikasniji način zaštite od grada trenutno jeste postavka protivgradnih mreža. Njima se ostvaruje skoro potpuna zaštita voćaka. Osim toga mreže umanjuju i štete od ožegotina, a stubovi na koje se mreže postavljaju istovremeno služe i kao potporni stubovi naslona. Osnovni nedostatak ove zaštite je velika investicija u smislu kupovine i postavke istog. Tako je ovaj način zaštite ekonomski opravdan pri gajenju visokoprinosnih vrsta a čiji plodovi imaju visoku tržišnu vrednost- kruška, jabuka, breskva, nektarina, borovnica.

U praksi se razlikuje nekoliko sistema protivgradnih mreža a razlika je u tome što krov može biti ravan ili iskošen. Kod iskošenog krova grad ispada iz mreže na tlo, a kod ravnog krova skupljaju se ledena zrna na mreži uz njeno privremeno istezanje a topljenjem leda mreža se vraća u prvobitnu poziciju.
Trenutno se primanjuju klasični, standardni i elastični sistem.
Klasični sistem – ima iskošen krov, primenjuje se u zasadima sa velikim međurednim rastojanjem i stablima većih razmera. Za postavku mreža koriste se stubovi duži od 5 metara, mreže su takođe nešto duže od drugih sistema pa se pri postavljanju u zimski položaj nešto teže sklapaju odnosno rolaju. U svakom slučaju u područjima sa čestom pojavom grada obezbeđuje sigurnu zaštitu.

 

[ads2]

 
Standardni sistem – ima ravan krov i obično se primenjuje u zasadima jabuke i kruške sa malim međurednim rastojanjem (3-4 m). Inače postavka ovog sistema koji se odlikuje jednostavnom ali čvrstom konstrukcijom, znatno je jeftinija od postavke klasičnog sistema.
Elastični (bandži) sistem – ima ravan krov, a koristi se kao i klasični u voćnjacima sa većim međurednim rastojanjem i u područjima sa čestim pojavama grada. Stabilizacija konstrukcije postiže se elastičnim trakama koje se povremeno moraju menjati.
Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo