Kuće i vrt

Najčešće grešake u uređenju enterijera

131337_profimedia0347206140_share

 

Ako preuređujete stan ili ga tek uređujete, dobro će vam doći ovi savjeti i uputstva šta treba izbjegavati.

Neke stvari prilikom uređenja doma bolje je izbjeći. Evo na šta treba pripaziti:

Slike i fotografije nisu u razini očiju

Daleko je prijatnije kad je sve baš tamo, u nivou očiju. Izuzetak može da bude samo ako je vaš cijeli zid do plafona pun okvira.

 

[ads1]

 

 

Sav namještaj je uz zidove

Ili, što je rjeđe, sav namještaj se odmakne od zidova. U prvom slučaju stvara se prestrog efekat, u drugom osjećaj “nećemo dugo ostati ovdje”.

Fotelja ili kauč koji slobodno stoje u sredini sobe pomoći će vam da radikalno promijenite situaciju i učinite životni prostor ugodnijim.

 

Premalo boja

Jednobojni zidovi i enterijeri u sivoj, bijeloj ili boji breskve izgledaju uredno, ali vrlo hotelski. Imajte nekoliko detalja u bojama.

 

Previše jastuka na sofi

Pravilo je jednostavno: ako vaši gosti moraju da pomjere barem jedan jastuk da bi sjeli, imate ih previše.

 

Previše simetrije

Da li je zaista potrebno da ova dva noćna ormarića budu ista? Ili da sve stolice budu iz istog seta? Unesite malo raznolikosti u svoj dom.

 

[ads2]

 

 

TV kao centar sobe

Prečesto, prilikom postavljanja namještaja, vlasnici cijelu sobu podređuju središnjem oltaru – TV-u. To ubija svu domaću atmosferu, vaša dnevna soba više izgleda kao bioskop.

Pomjerite TV od sredine zida u stranu. Ugradite ga na zid tako da ne upada u oči na pozadini i odmah ćete primjetiti koliko je soba postala prijatnija.

 

Zaboravili ste na rasvjetu

Niko nikada neće reći: “Oh, tako je prijatno pod tvojim lusterom.” Podne lampe, svijećnjaci i stone lampe stvaraju udobnost.

 

nezavisne.com