Breaking News
Home / Susjedne opštine / Užice / Mokra Gora / NAJAVLJEN PROGRAM 13. KUSTENDORFA U trci za nagrade 21 film, u žiriju i šahovski velemajstor

NAJAVLJEN PROGRAM 13. KUSTENDORFA U trci za nagrade 21 film, u žiriju i šahovski velemajstor

emir-kusturica-kustendorf

 

Trinaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 13. januara do 18. januara 2020. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO. Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa.

U takmičarskom programu će učestvovati 21 film domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Kine, Rumunije, Belorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske.

Međunarodni žiri čine: Paolo Virci, italijanski reditelj, pisac i producent, Tonino Benakvista, francuski pisac i scenarista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev.

Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Na konkurs je pristiglo 722 filmova, a izabrani su filmovi koji se izdvajaju po stilu, tehničkom umeću i autentičnom pogledu na svet. Takmičarski program činiće sedamnaest kratkometražnih i četiri dokumentarna filma.

Kustendorf poster
Kustendorf poster

U programu „Savremene tendencije“ biće prikazani: pobednik kanskog programa „Izvestan pogled“, film „Nevidljivi život“, reditelja Karima Ajnuza kao i dobitnik Zlatnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu, film „Sinonimi“, reditelja Nadava Lapida. Kineski reditelj Djao Jinan predstaviće film „Jezero divljih gusaka“, film „Živeti, pevati“ predstaviće reditelj Džoni Ma, a biće prikazani i filmovi „Sin“ u režiji Mehdija Barsaouija kao i film „Umrećeš u dvadesetoj“, Amžada Abu Alala. Reditelji ovih filmova biće i gosti festivala i održaće majstorske radionice. Takođe, majstorsku radionicu održaće i Paolo Virci.

Retrospektiva velikana biće posvećena reditelju Puriši Đorđeviću kroz njegove filmove „San“, „Jutro“, „Podne“ i „Kros kontri“, kao i italijanskom reditelju Paolo Virciju koji je ujedno i član žirija 13. Kustendorfa.

 

 

Biće predstavljena i tri nova filmska umetnika, Milena Grujić iz Srbije sa filmom „A.S.(25)“, Migel Anhel Moulet iz Perua sa filmom „Svi smo mi mornari“ kao i Ivan Marković i Vu Linfeng sa filmom „Od sutra počinjem da“ koji je snimljen u koprodukciji Srbije, Kine i Nemačke.

Festival Kustendorf u okviru pratećeg programa predstaviće publici film rediteljke Ivane Mladenović „Ivana Grozna“. Tokom trajanja festivala u Andrićgradu, biće postavljen izbor radova iz Kuće legata pod nazivom „Moderna“.

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život Kustendorfa. Gosti Kustendorfa uživaće u nastupima ruske pop-folk-rok grupe „The Hatters“, sastava iz Severne Makedonije, „Džambo Aguševi orkestar“, zatim francusko/rumunsko/poljskog sastava „Click Here“ kao i dva benda iz Srbije, „Dejan Petrović big bend“ i „Love Hunters“.

 

blic.rs

Check Also

37BAEE61-C056-492B-9737-6BB4C3C7395F

Predstava “Cena života” koja preispituje stavove prema invaliditetu, najbolja na festivalu Pozorišni Kustendorf

Nagradu Zlatni list za najbolju predstavu na 4. Pozorišnom Kustendorfu žiri je večeras dodelio Filmskoj akademiji …

Powered by Master Media (TM)