Aktuelnosti RSSvijet

Na internetu dostupna opasna “Momo” igrica

 

20190304225756-279835

 

Iako mislite da je vaše dijete najbezbjednije dok gleda crtani film, možda baš tada treba da budete najpažljiviji. Momo igrica najnoviji je opasni sadržaj koji se pojavljuje u toku igrica ili filmova i prijeti vašoj djeci pa čak i traži od njih da ubiju sebe ili svoju porodicu.

Odsjeci sebi nogu, ruku, ili ću te ubiti – samo su neke od poruka kojim se Momo na programskom jeziku obraća djeci. Opasni videozapisi na internetu, obično i počinju kao crtani filmovi, a Momo-lutka se tek kasnije pojavi.

Igra se nudi i na mobilnoj aplikaciji “Whats up”, koja od djeteta traži da pozove nepoznat broj. Programeri tvrde da je kodiran sadržaj na internetu nemoguće zaustaviti, ali da se zato mobilni telefoni i računari mogu podesiti da korišćenje samo provjerenih apliakcija.

 

[ads1]

 

“Opet, postoji način da se to zaštiti, u konkretnom ovom slučaju to se ide putem Whats up-a i putem mobilnih uređaja. Goolge Play Store ili App Store ne bi nikad dozvoli da se takvo nešto stavi na njihove Store-ove. Setings da promijenite da ne možete dijete ni Vi da skinete nikakvu apliakciju osim sa Goolge Play Store-a ili App Store-a”, kaže Vladimir Kežić, programer.

Iako je i “Youtube” počeo da briše sporni sadržaj, većina zapisa je još dostupna djeci širom svijeta. Psiholozi upozoravaju da problem i nastaje zbog pretjerane i preduge upotrebe interneta kod djece, zbog čega bi roditelji trebalo da preuzmu odgovornost. Najčešće, kažu psiholozu, djeca ne razgraničavaju stvarni i virtuelni svijet, zbog čega na njih takve poruke i mogu da utiču.

 

[ads2]

 

“Igre koje imaju određene stimulacije koje tjeraju na sugestibilne, slabe, naivne, nesigurne, i koji jednostavno padaju pod taj uticaj. Zato i imamo te igre tipa Plavog kita ili ove posljednje igre koje navode ljude na samopovređivanje”, ističe Aleksandar Milić, psiholog.

Nekoliko slučajeva samoubistava djece povezuje se sa Momo-igricom. Na smrtonosnu igricu u posljednih deset dana upozoravali su i svjetski mediji, a uznemirila je i javnost i roditelje u BiH.

ATV