Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Na dvije dionice autoputa Sarajevo-Beograd biće 63 mosta

Na dvije dionice autoputa Sarajevo-Beograd biće 63 mosta

20191011200135_562964

 

Dvije dionice buduće autoputa koja će povezivati Beograd, Banjaluku i Sarajevo, prema projektu Saobraćajnog instituta CIP, imaće 63 mosta, 13 nadvožnjaka i 22 tunela.

Saobraćajni institut CIP izradio je cjelokupnu projektnu dokumentaciju za dvije dionice autoputa Sarajevo-Beograd, i to Kuzmin-Sremska Rača s mostom preko Save dužine 18 kilometara i Požega-Kotroman dužine 61 kilometar.

Na obje dionice planirana su ukupno 63 mosta zbirne dužine 14,5 kilometara, javlja Tanjug.

 

 

S glavnim izvođačem radova, turskom kompanijom Tasyapi 8. oktobra dogovoreno je da će ta kompanija direktno ugovoriti s CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za dijelove autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu.

Na dionici Požega-Kotroman biće izgrađena i 22 tunela čija je ukupna dužina 12,7 kilometara, a svaki će imati po dvije cijevi – jednu za svaki smjer vožnje, kao i 13 nadvožnjaka u zbiru dugačkih više od 1,5 kilometara, a projektna brzina za ovu dionicu je 100 kilometara na sat.

Od Kuzmina do Sremske Rače biće i tridesetak malih mostova preko meliracionih kanala, čija će ukupna dužina biti 500 metara, a dozvoljena brzina vozila je, prema projektu, do 130 kilometara na sat.

 

 

Za tu dionicu projektovana je i izgradnja zajedničkog savremenog graničnog prelaza na srbijanskoj strani s kompletnom infrastrukturom.

Gradnja autoputa službeno je počela krajem avgusta na dionici Sremska Rača-Kuzmin, a rok izgradnje je dvije i po godine.

Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriju Srbije je oko 1,05 milijardi evra.

 

Agencije

Check Also

10613_cajnice-rogatica-sokolac-ispunjen-plan-sece-r.m._f

ISPUNILI POLUGODIŠNjI PLAN: Šumska gazdinstva iz Čajniča, Rogatice i Sokoca uspešna i pored epidemije

  Zajedničko za Čajniče i Sokolac je da im se centar grada nalazi na 800 …

Powered by Master Media (TM)