Breaking News
Home / Izdvajamo / Na Drni ispod ćuprije: Kako (malo drugačije) provesti dan u Višegradu

Na Drni ispod ćuprije: Kako (malo drugačije) provesti dan u Višegradu

cuprija-na-drini

 

 

Višegrad – grad na ušću istorije u prirodu.

Sa prvog pristaništa sa leve strane mosta, na desnoj obali reke, krenuo je brodić. Brza, ali mirna Drina, ublažila je vrelinu dana, kakav je bio taj kada smo – na kratko – isplovili.

Vožnja turističkim brodićem je kratka, ali dovoljna za upoznavanje najvažnijih znamenitosti mesta.

Prvi je prolazak ispod čuvene ćuprije. Iznad 11 lukova pruža se 179,5 metara dug most građen od kamena, sedre, odnosno bigra, koji je dovežen iz Višegradske banje, možda najpoznatiji kao glavni junak Andrićevog, Nobelovom nagradom nagrađenog, romana Na Drini ćuprija. Most je sagrađen u periodu od 1571. do 1577. godine, na delu puta koji je vodio ka Carigradu. Projektovao ga je turski dvorski arhitekta, Kodža Mimar Sinan, a zadužbina je Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira trojice sultana: Sulejmana Veličanstvenog, Selima II i Murata III.

 

 

“Za vladavine vladara svijeta Murad-hana, sina Selimova, dobrotvor, gospodin Mehmed-paša, koji je trojici vladara s odanošću bio veliki vezir, napravi najveću zadužbinu, nek mu je Bog primi!

U iskrenoj namjeri sagradi svojim poduzetnim duhom veliki most na rijeci Drini. Građevina mu ispade tako lijepa, da onome ko je vidi, čini mu se kao da na vodi stoji zrno bisera, a nebeski svod da mu je školjka.” 985h. (1571.) (Deo natpisa)

Sa reke se ovaj napis ne vidi jer se nalazi na kamenom portalu na sredini mosta, koji se nalazi na mestu nekadašnje kapije. Ono što se sa reke vidi je bista veštog janjičara, kasnije velikog vezira, koji je rođen u, selu Sokolovići.

Natpisi o ktitorstvu Mehmed-paše SokolovićaNatpisi o ktitorstvu Mehmed-paše SokolovićaIZVOR: NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA

 

 

 

Sa reke još pogled stiže do Andrić grada, gde takođe postoji malo pristanište za one koji su raspoloženi za obilazak, a nekoliko metara dalje plovi se do ušća Rzava u Drinu.

Brodić se tu okreće, a do početne tačke, ostaje samo uživanje.

 

 

nationalgeographic.rs

 

Check Also

manastir_dobrun-4-1080x720

Ovi manastiri u Republici Srpskoj su stariji od Amerike!

  Kristofor Kolumbo je 1492. doplovio do Amerike i tako započeo evropsku kolonizaciju. Mislio je …

Powered by Master Media (TM)