Aktuelnosti RS

NA DANAŠNjI DAN: Pre 35 godina počele Olimpijske igre u Sarajevu

sarajevo_620x0

 

Na današnji dan pre tačno 35 godina u Sarajevu su počele 14. Zimske olimpijske igre, što je bila prva zimska OI u nekoj socijalističkoj zemlji i rezultat sedmogodišnjih priprema pošto je Sarajevo u maju 1978. godine izabrano za domaćina.

Podseća se da je Sarajevo dobilo organizaciju ispred japanskog grada Sapora i švedskog Geteborga.

Navodi se da se još pamti šta je pred odluku o organizatoru Igara, donete u Atini, pisala poznata britanska novinarka Pet Besford.

– Ako se opredelite za Saporo, Japanci će vam ponuditi avion da skoknete do Tokija. Ako se opredelite za Geteborg, Šveđani će vam omogućiti da vidite fjordove i ledene sante. Ako vaš izbor budu Jugoslavija i Sarajevo, dočekaće vas široka i iskrena srca, toplo, ljudski, sa svojim planinama i snežnim terenima-navela je tada Besfordova.

 

[ads2]

 

Podseća se da je legendarni skijaš Jure Franko u Sarajevu postao prvi Jugosloven koji je osvojio medalju na zimskim olimpijskim igrama, a da je maskota bio Vučko, kreacija Slovenca Jože Trobeca, koja je i 35 godina kasnije ostala simbol Sarajeva.

Ilustracija / Foto: EPA

Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa njih je izveštavalo više od 4.500 novinara. U programu Olimpijskih igara tada je bilo alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skijaški skokovi.

 

[ads1]

 

 

Tanjug