Zanimljivosti

Modernizovani Duster za prodajne rekorde

Dacia DusterDacia Duster

Kada se 2010. godine pojavila prva generacija modela Duster na tržištu bio je to ambiciozan korak rumunskog proizvođača u SUV segmente među već etablirane modele velikih proizvođača. Međutim, kvalitet i pristupačna cena učinili su da u proteklih sedam godina postane ne samo popularan nego i da značajno doprinese rastu prodaje automobila marke Dacia. Do sada je prodato više od milion primeraka širom sveta.

Na 67. Salonu automobila u Frankfurtu Dacia je premijerno predstavila potpuno modernizovan Duster. Karakteriše ga novi dizajn, nova oprema i osvežena unutrašnjost. Prostraniji je od prethodne genracije, ali je zadržao iste terenske sposobnosti i još uvek je veoma pristupačan.

Za vožnju na strmim terenima ugrađen je sistem pomoći prilikom spuštanja i asistencija prilikom polaska uzbrdo. Duster je opremljen i sistemom za kontrolu rada 4×4 pogona, kompasom i sistemom koji pokazuje ugao nagiba automobila.

[ads1]

Nove karakteristike uključuju:

  • potpuno nov, savremen i robustan spoljašnji dizajn;
  • novu vrhunsku, udobnu i praktičnu unutrašnjost;
  • mnogo nove opreme za pomoć pri svakodnevnoj vožnji;
  • pobljšanu udobnost i uživanje u vožnji;
  • bolje vozne osobine s pogonom na četiri točka;
  • terenske sposobnosti koje potpuno novi Duster svrstavaju među najbolje na tržištu.

„Status novog Dustera kao poželjnog SUV-a dodatno je učvršćen zahvaljujući potpuno novom robusnom spoljašnjem dizajnu, dok njegov nov unutrašnji dizajn naglašava udobnost i kvalitet. Dodali smo mu novu opremu kao što je kamera s pogledom iz više uglova koja pomaže terenskoj vožnji. Potpuno novi Duster uz sve to još uvek je neverojatno pristupačan, što ga i dalje čini izuzetno privlačnim za kupce i omogućuje mu da nastavi uspeh koji je ostvario do danas.” – François Mariotte – direktor, sektora za prodaju i marketing Dacia.

Dizajneri su krenuli od nule kako bi dizajnirali potpuno novu, savremeniju, udobniju i intuitivniju unutrašnjost.

Tabla sa instrumentima je u potpunosti redizajnirana za snažniji utisak luksuza i bolju ergonomiju. Sedišta su u potpunosti izmenjena za veću udobnost i bolju potporu leđa. Posebna pažnja posvećena je materijalima i završnoj obradi. Kvalitet unutrašnjosti primetan je na prvi pogled. Pametna rešenja za odlaganje stvari (28,6 litara) povećala su ukupan prtljažni prostor.

Novi Duster nudi čitav niz opreme koja nikad pre nije viđena u ponudi rumunskog proizvođača, a koju njihovi kupci željno iščekuju. Ona uključuje kameru za vožnju napred i pozadi, upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, vazdušne zavese, automatski klima uređaj, karticu za beskontaktno otključavanje i startovanje motora i automatsko uključivanje prednjih svetala.

Ponuda motora obuhvata dva benzinska, SCe 115 i TCe 125 uparena sa manuelnim menjačima koji mogu da budu ugrađeni u verzije sa pogonom 2WD i 4WD. Motor SCe 115 biće dostupan i u verziji sa pogonom na tečni naftni gas.

U ponudi su i dva dizel motora, verzija dCi 90 biće u ponudi samo sa prednjim pogonom (2WD), dok je dCi 110 predviđen za verzije sa pogonom 2WD i 4WD. Snažniji dizel motor, osim sa manuelnim, može da bude uparen i sa EDC automatskim menjačem.

[ads2]

Dacia je najavila da će prodaja novog Dustera u Evropi početi 2018. godine. Što se cene tiče ona u Frnakfurtu nije objavljena, međutim rumunski proizvođač je najavio da će ovaj SUV i dalje da bude veoma pristupačan.

Sveobuhvatnim pristupom obnovi ovog popularnog modela, Dacia je pokazala da namerava da nastavi putem uspeha i da postavlja nove prodajne rekorde. U prilog ovom pristupu ide podataka da je Dacia je s 332.800 prodatih automobila u prvoj polovini ove godine ostvarila porast prodaje od skoro 12 odsto.

netauto.rs