Kuće i vrt

Moderna kuća kao beli dragulj Meditera (PLAN)

N2 Kuća Enterijer Eksterijer Fran Silvestre Arquitectos House Breeze Terasa Moderan enterijer Moderna kuća Prizemna kuća Kuća na moru Planovi kuća Mediteranska kuća

 

Zaslepljujuća bela boja i zadivljujuća geometrija poput belog dragulja, donela je  ovoj modernoj mediteranskoj kući spektakularan izgled. Čiste linije i izvanredno odmeren odnos zidova i velikih staklenih površina stvaraju pravo malo umetničko delo španske elegancije.

 

Porodična kuća  “Breeze” pokupila je već simpatije širom sveta i još jedan je u nizu impresivnih projekata koji nepogrešivo ukazuju na besprekoran stil španske firme “Fran Silvestre Arquitectos”

 

Smeštena u glavnom gradu pokrajine Kasteljon, blistavo bela kuća namenjena je paru koji je nakon života u centralnoj Evropi odlučio da se vrati na Mediteran i uživa u blagodetima mesta na kojem su provodili svoja leta tokom detinjstva.

 

Inspirisani vilama iz prošlog veka koje su karakteristične za grad Kasteljon de la Plana, arhitekte španskog studija upotrebile su elemente sa okolnih kuća, poput ograda i tremova i reinterpretirale ih u dizajn kuće “Breeze”.

 

 

Inspiracija za dizajn kuće Breeze i njene ograde pronađena je u arhitekturi okolnih primorskih vila iz prošlog veka.

 

[ads1]

 

 

Vila je prepoznatljiva po dva pravougaona volumena koja se ukrštaju i formiraju geometrijski prostor kuće. Oba volumena ujedno funkcionišu i kao natkrivene terase koje su pozicionirane tik iznad nivoa ulice. Dimenzije ovih tremova pružaju adekvatnu zaštitu unutrašnjosti kuće od sunčevih zraka i veću privatnost glavnoj prostoriji, ali omogućavaju i neometan pogled ka bašti.

 

 

Mali dekorativni detalji, poput rešetaka koje formiraju ogradu ka ulici, vešto su korišćeni kako bi upotpunili suptilan i sveden dizajn kuće i u potpunosti su prilagođeni bazičnom ambijentu.

 

MORSKA HARMONIJA

 

Tokom letnjih večeri posebnu draž donosi spektakularna krovna terasa sa koje se pruža prelep pogled na dvorište, nebo i more sa kojeg često dopire blag i prijatan povetarac. Upravo plavetnilo neba i mora, blistavo belu boju ove vile čine još upečatljivijom i atraktivnijom jer plavo-beli ambijent donosi poseban osećaj koji asocira na morsku idilu i mediteranske kuće.

 

 

 

Enterijer kuće takođe karakterišu jasne i precizne linije, dominantno bela boja i minimalistički stil opremanja.

 

 

Unakrsno postavljeni volumeni formiraju unutrašnjost kuće koja se prostire na jednom nivou kao i dve natkrivene terase na različitim visinama. Staklena vrata velikog formata pružaju skoro nevidljiv prelazak iz enterijera u eksterijer kuće.

 

 

U svakoj prostoriji osećaju se modernizam, prostornost i prozračnost kao tri osnovna elementa. Savršeno funkcionalno rešena kuhinja diskretno deli boravak u dva dela, neometajući prelep pogled staklenom površinom duž cele širine kuće.

 

 

Dizajn kupatila i spavaćih soba dosledno istiće dominantno belu boju i minimalistički stil,koji pružaju enterijeru kuće “Breeze” vanvremenski moderan izgled. Funkcionalno opremljen enterijer bez suvišnih detalja doprinosi osećaju svežine i prozračnosti čak i u malim prostorijama.

 

[ads2]

 

 

Enterijer se kupa u prirodnoj svetlosti i duboke terase neometaju pogled ka dvorištu, istovremeno pružajuči  ovoj modernoj prizemnoj kući prelazak prema bašti bez ikakvih barijera.

 

Plan kuće svedoči o jasnoj i logičnoj podeli kuće na otvorenu zonu dnevnih aktivnosti i nočnu zonu, gde svako ima svoju privatnost.

 

 

 

ŠPANSKA ELEGANCIJA

 

Zaslepljujuća bela boja donela je kući spektakularan izgled, što je i bio jedan od ciljeva firme koja je projektovala vilu “Breeze”. Bela boja je svesno odabrana u startu jer stvara atmosferu jasnoće i sjaja u eksterijeru i enterijeru, kao i savršen ambijent za opuštanje, što se i oseća u svakom kutku ovog zdanja. Čisti odnosi punog betona i staklenih otvora od ove vile stvaraju pravo malo umetničko delo mediteranske elegancije,harakteristične za kuće u Španiji.

 

Iako ovaj način gradnje zahteva mnogo nege i pažnje kako bi se održao sadašnji izgled objekta, ukupan ambijent je vrlo udoban, a celokupan projekat veoma funkcionalan. Čiste linije, dobro odmeren odnos belih zidova i staklenih otvora, atraktivan izgled i izuzetno prijatan ambijent stvorili su od ovog projekta još jedan sjajan reprezentativan dom španskog potpisa i definitivno iznedrile još jedan dragulj celog Mediterana.

 

Tekst: redakcija Kuće stil

 

Foto: Diego Opazo