Zanimljivosti

Mladenci je traže jer pravi cvetne SVADBE IZ BAJKE, a srpska jabuka, ruzmarin i PŠENICA su obavezni

MOKOSA-Mirko-Suka-mirkosuka-PHOTO_1600x1106

Zimi koristi zimzelene biljke, četinare, plodove-bobice, šišarice, ali i lepote grana drveća i žbunja. U rano proleće božur je kralj bidermajera, a lepota majskih ruža je nezamenjiva.

Foto: Momčilo Grujić

Leti se sužava izbor krupnih cvetova zbog visokih temperatura i tada dominira lepota livadskog cveća, a kako se bliži jesen, dalije dobijaju prednost.

Foto: Milan Radojičić

Milica Đukić (31), diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i hortikulture, poznata po svom brendu Mokoša, koristi sve što joj se u datom trenutku dopadne, što može rukom da ubere, pokosi ili iseče, a da ne naruši lepotu prirode.

Foto: Đorđe Živaljević

Kaže da joj je važno da aranžmani i dekoracije uvek budu sveži i da svako godišnje doba ima svoje lepote u izboru materijala. Ovaj zahtevan i obiman posao u stvari je zanimljiv spoj njenih zanatskih tajni, umetničkih veština i inženjerskog znanja.

Foto: Milan Radojičić

Priča mi da svako venčanje nosi neki specifičan i neobičan zahtev. Milica je jednom išla sa mladencima u selo mladine bake da bere ruzmarin i jabuke za njihovo venčanje, na „japanskom“ venčanju hranu je spremao suši majstor iz Holandije, a radila je i svadbu u stilu filmova Vesa Andersona.

U stilu filmova Vesa Andersona / Foto: daniloandsharon

[ads1]

Sve stolice, tanjiri i pribor bili su drugačiji, pravila je scene iz filmova, a prethodno je morala sve da ih pogleda da bi osmislila koncept. U sećanju joj je i svadba sa aranžmanima od kaktusa i sukulenata, jer je mladoženja bio Meksikanac.

Foto: Luka Kneževic Strika i Jelena Mijić

– Inspiraciju pronalazim sa više strana. Prirodu veoma dobro osećam i umem da prepoznam njene lepote na pravi način. Moram pažljivo da slušam mladence dok pričaju, da gledam kako reaguju na fotografije prethodnih venčanja, da razumem i osetim šta im prija i u kakvoj atmosferi bi uživali. Inspirišu me polje pšenice, polje lavande, stari voćnjak. Na japanskom venčanju u Srbiji dekoracija je bila spoj japanske ikebane i srpskih tradicionalnih elemenata: jabuke, ruzmarina i pšenice.

Foto: Milan Radojičić

– Na venčanju mladenaca koji su poreklom Srbi, a žive u Francuskoj, mlada je želela livadsko cveće, a mladoženja hrastovo drvo. Napravili smo visoka postolja od hrastovog drveta, na njima velike aranžmane livadskog cveća i ispod svežnje pšenice i svežnje lavande – seća se.

Milica voli da uživa u projektu i da drži stvari pod kontrolom. Veruje u ono šta radi, prepusti se osećanjima i znanju i u zadatom trenutku uradi najbolje što može. Kaže da ljudi to vide i osete i da onda venčanje uvek bude zapamćeno. / Foto: Miralem Čaušević

Milica ističe da je svaki par poseban i da u sklopu sa gostima, mestom venčanja, godišnjim dobom i željama, dolaze i nove inspiracije, uvek nova i neponovljiva venčanja.

Foto: Luka Kneževic Strika i Jelena Mijić

– Svako venčanje je jedna nova bajka, o svakom može mnogo da se piše. Dešavalo se da mi pokazuju slike venčanja sa interneta, dok ja gledam u slike venčanja koje sam radila ovde, u Srbiji.

Foto: Milan Radojičić

O svakom koraku odlučuje Milica, ali tu su i njeni verni pomagači. Za ovu kreativnu devojku rade njena porodica, momak i nekoliko devojaka i žena. Svi su potkovani zanatskim ili inženjerskim znanjem i veštinama.

Foto: Sonja Svilkić Ćirić

Foto: Milan Radojičić

– Pre venčanja radim danonoćno i skoro i da ne spavam. Samo se smenjuju oni koji rade oko mene. To je posebna energija i strast prema cveću i aranžiranju i visok stepen odgovornosti i posvećenosti. Ni sama sebi ne umem da objasnim kako i gde primetim neko cveće da uberem. Reč je o talentu, životu sa prirodom i strasti prema rezanom cvetu. Posebno su mi dragi cvetovi koje sama proizvodim, to su vrste koje ne mogu da kupim ili volim da ih gajim i koristim u aranžiranju.

Kratka pauza za Milicu Đukić / Foto: Mirko Šuka

Foto: Milan Radojičić

[ads2]

Najbolja reklama joj je preporuka. Ako su mladenci upoznati sa njenim načinom rada i nekim od venčanja ili događaja koje je radila, onda se, kako kaže za Priče sa dušom, sve samo od sebe razvija.

I mesta za venčanja su u skladu sa cvetnom dekoracijom „Milica Đukić Mokoša“. Da bi sve bilo posebno i jedinstveno, unikatno i neponovljivo, potreban je i takav prostor / Foto: Mirko Šuka

Foto: Mirko Šuka

– Kad imamo dobru komunikaciju i razumevanje, sve mi je lako da sprovedem u delo. Nekad to ide sporije, nekad brže, zavisno od obima posla. Na terenu uvek ima iznenađenja. Što se tiče poverenja, energije se ili poklope ili ne poklope. Važan je otvoren, iskren razgovor. Ako mladenci dođu sa konkretnim željama i nekoliko smernica, to je super za sve nas. Moje je da sve predstavim organizacijom prostora, aranžmanima, dekoracijom i bidermajerom. To je najteži deo. Gosti treba da vide mladu i mladoženju u svemu tome, a da se mladenci osećaju ugodno. Za uspešno i neponovljivo venčanje potrebna je dobra komunikacija između svih glavnih „izvođača radova“ i glavnih „uloga“. To je veliki projekat, priprema i uvod dugo traju i onda „puf“, sve se desi u jednom danu, u nekoliko sati. Ispravke nema – ispričala je Milica za Priče sa dušom.

Prvi deo njene Priče sa dušom, o tome kako je počela i stvorila svoj brend potražite OVDE. 

Fejsbuk stranicu koju Milica vodi nađite na ovom LINKU. 

 

 

 www.pricesadusom.com