Zanimljivosti

Milena Nikolić: Mlada poljoprivrednica iz Lebana

U Jablaničkom okrugu u poslednjih nekoliko godine, u trendu je podizanje novih zasada jagodičastog voća: malina, kupina, jagoda, s tim da je najviše zasada  maline. Zbog visoke cena malina na tržištu, poljoprivrednici u Jablaničkom okrugu masovno se odlučuju na podizanje novih zasada.

Malina najbolje uspeva na blagima padinama nadmorske visine od 300 do 500 metara, ali kvalitet može da bude dobar  i na 250 metara visine, ali je uslov da se malinjaci navodnjavaju i da se primenjuju savremene agrotehničke mere.

Prema podacima Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu, pod zasadima ovog jagodičastog voća bilo je oko 260 hektara nikli su i novi zasadi na površini od 70 do 100 hektara. Za samo dve godine površine pod malinom u Jablaničkom okrugu su udvostručene, a interesovanje za nove zasade je veliko. 

Ilustracija: Maline porodice Nikolić iz Lebana, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Maline porodice Nikolić iz Lebana, foto: Domaćinska kuća

Veliki  problem za proizvođače malina je otkupna cena proizvoda da li je ona realna ili ne. Cena proizvodnje maline je oko 50 dinara, berba oko 40 dinara to su troškovi proizvodnje, i ako na jedan dinar zaradimo dinar trebalo bi biti zadovoljni pa tako i cena za malinu vrhunskog kvaliteta ne bi trebala biti manja od 180 dinara po kilogramu a za klasu nižeg kvaliteta ne manje od 140 dinara, ističe nam Milena Nikolić.

[ads1]

 

Dvadesetjednogodišnja Milena Nikolić iz Lebana, pored toga što ide na fakultet, bavi se i poljoprivrednim poslovima. Ova mlada lebančanka ima blizu 1 ha pod malinom i planira da proširi proizvodnju.

Ove godine je dobar prinos, nadam se da će i cena biti bolja nego lane, kaže Milena Nikolić za portal ‘’Domaćinska kuća’’.

Nikolićeva planira da naredne godine proširi plantažu, ali i da uposli radnike koji će joj olakšati berbu. Osim u Lebanu, porodica Nikolić uzgaja maline i u obližnjem selu Kljajić.

Ilustracija: Milena Nikolić iz Lebana, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Milena Nikolić iz Lebana, foto: Domaćinska kuća

Plod Polke ima izuzetnu čvrstoću i nije poput domaćih sorti, ističe naša sagovornica i dodaje: ,, Polka daje daleko veći prinos od Polane, za 30 do 40 odsto prinos je veći pokazalo je iskustvo proizvođača. Ali, da bi se postigao takav prinos potrebno je i mnogo više truda u proizvodnji. Polka je investiciju vratila već prve godine. Ona rađa od maja pa do prvog mraza.

[ads2]

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Marko Miladinović