Zanimljivosti

Mercedes-Benz razvio svetla HD kvaliteta

mercedes-digital-light-01

Mercedesovi stručnjaci razvili su automobilska svetla budućnosti koja obezbeđuju maksimalne performanse i olakšavaju komunikaciju u saobraćaju. Nova generacija HD prednjih svetala iz Mercedes-Benza ima čipove koji rade s više od milion mikro ogledala, tačnije ukupno više od dva miliona po automobilu. Inteligentnu upravljačku logiku potrebnu za dinamično funkcionisanje osvetljenja samostalno je razvio Mercedes-Benz. Računar dobija detaljne informacije o okolini iz senzora automobila, tako da u realnom vremenu određuje snagu svetlosti za svaki od preko dva miliona piksela.

Senzori, kao što su kamere i radari, otkrivanje drugih učesnika u saobraćaju i snažni računari obrađuju podatke u milisekundi i daju prednjim svetlima naredbe za prilagođavanje svetla u svim situacijama. Time obezbeđuju optimalan pogled za vozača bez zasljepljivanja drugih učesnika u saobraćaju, kao i inovativne funkcije za dodatnu bezbednost.

Dinamika i preciznost daje sistemu gotovo nebrojene mogućnosti stvaranja visoke rezolucije distribucije svetla koja savršeno odgovara na okolne uslove.

Mercedes-Benz ne samo da želi da postigne idealnu distribuciju svetla u svakoj situaciji, nego id a pomogne vozaču u kritičnim situacijama, kao što su vožnja kroz suženja zbog radova na putu ili na opasnim raskrsnicama. Nova generacija može da projektuje svetlosne tragove na putu da zameni nestale oznake na kolovozu, da emituje poruke poput strelica ili upozorenja na zaleđen put.

DigitalLight na taj način pruža važan doprinos bezbednosti u saobraćaju na putu ka autonomnoj vožnji i saobraćaju bez nezgoda.

 

Mercedes-Benz Digital Light

netauto.rs