Aktuelnosti Višegrad

MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA -VIŠEGRAD 2017

(Tragom umjetničkih duša)

Nakon što su prethodnih dana vrijedno radili i inspiraciju za slikanje tražili u Višegradskoj Banji, na rijeci Drini, pored mosta Mehmed -paše Sokolovića, u Andrićgradu, pored uskotračne pruge, te drugim lokacijama živopisnih višegradskih krajeva, učesnici 24. međunarodne likovne kolonije „Višegrad- 2017“ poslednji dan provode u druženju i obilasku poznatih turističkih izletišta.

Organizator ove kulturne manifestacije i vd. direktor Gradske galerije Slavko Tuševljak, kaže da će i ove godine legat Gradske galerije biti bogatiji za nova umjetnička djela, koja će posjetiocima biti prezentovana na izložbi za koju će biti određen poseban datum.

„Prvi put od nastanka Likovne kolonije, uvršteni su i afirmisani likovni stvaraoci iz Višegrada, među kojima ima akademski obrazovanih, a poseban pečat ovogodišnjoj manifestaciji daje foto sekcija sa svojim učesnicima, koji su objektivom kamere i foto aparatima zabilježili svakodnevne aktivnosti u stvaranju novih djela na različitim lokacijama Višegrada“, kazao je Tuševljak, pojašnjavajući da je ove godine pređena međuentiteska linija i Kolonija postala bogatija za učesnike iz Sarajeva.
„Želimo pokazati da ova Međunarodna manifestacija oslikava kulturni dijalog i da je otvorena za sve umjetnike koji imaju želju da stvaraju u prestonici kulture u istočnoj Bosni i Republici Srpskoj“, ističe Tuševljak.

Poznati vitražista Aleksandar Lukić, Višegrađanima poznat po svojim ranijim izložbama u okviru manifestacije „Dani vina u Andrićgradu“, namjerava da u okviru naredne smotre umjetnika uradi vitraže za prozorska okna na crkvi brvnari u selu Bijela kod Bosanske Jagodine.
„ Opčinjen sam tim malim hramovima,koji za mene predstvlajju kutak za intimne molitve,bez gužvi i velike pompe i gdje se ljudi iskreno mole. Tu su oni, Bog i ta brvnara“, naglašava Lukić,koji trenutno radi vitraž za crkvu u Dobroselici kod Užica.
On kaže da već odavno posmatra saborni hram „Kneza Lazara“ u Andrićgradu i razmišlja da u prikladnoj tehnici, prilagođenoj pravoslavlju realizuje vitraže za ovu crkvu.

Umjetnici su svoju šetnju Višegrdaom provodili u dobrom raspoloženju i opuštajućem razgovoru, opraštajući se grada Andrićevog djetinjstva, Sokolovićeve zadužbine, živopisnih brda ,vedrog neba , bistrih rijeka i dobrih ali prkosnih ljudi, radujući se nekim novim susretima.

img_0313.jpg

img_0314.jpg

M.Andric -visegradske vesti