Zanimljivosti

Mazdi još nagrada za tehničke inovacije

Mazda SKYACTIV-XKiyoshi Fujiwara, viši izvršni direktor u Mazda Motor Corporation

Za Mazdu je 2018. godina počela hat-trickom prestižnih nagrada u Parizu, Briselu i Milanu za tehničke inovacije i odličan dizajn. SKYACTIV-X, prvi komercijalni benzinski motor na svetu sa kompresionim paljenjem, osvojio je nagradu Quattroruote Global Tech za najznačajniju tehnološku inovaciju godine na manifestaciji u Milanu u Italiji.
Takođe je na sajmu automobila u Briselu 2018. SKYACTIV-X osvojio i trofej FuturAuto 2018 za automobilsku inovaciju, koji dodeljuje Udruženje belgijskih novinara za automobile i mobilnost (UJBAM).

[ads2]

Kiyoshi Fujiwara, viši izvršni direktor u Mazda Motor Corporation, tom prilikom je izjavio: “Verujemo da će SKYACTIV-X otvoriti vrata kako bismo ostvarili naš san o benzinskom motoru koji je energetski efikasan, nudi odziv i ubrzanja kao dizel motor, ali linearno i tiho kao benzinac i sa nivoom efikasnosti koja se približava idealnom unutrašnjem sagorevanju. Vrlo sam ponosan na naše inženjere. Ove nagrade su veliko ohrabrenje za sve nas i podstiču nas da povećamo naše napore kako bi ova inovativna tehnologija bila dostupna našim klijentima uz najviši nivo kvaliteta.”

Kevin Rice, direktor dizajna u Mazda Motor Europe, je dodao: “Otkako smo na Tokyo Motor Showu predstavili Vision Coupe, poslednji stepen razvoja filozofije dizajna ‘KODO – duša pokreta’, bili smo preplavljeni reakcijama. Primiti takvu prestižnu nagradu u Parizu, uz nagrade u Milanu i Briselu koje prepoznaju naše tehničke inovacije, predstavlja neverovatan početak 2018. godine.”

[ads1]

Da podsetimo SKYACTIV-X koristi varnicom kontrolisano kompresiono paljenje (SPCCI – SPark Control Compression Ignition), inovativni sistem koji je plod Mazdinog sopstvenog razvoja i omogućuje glatki prelaz između paljenja varnicom uobičajene smeše vazduha i goriva i kompresionog paljenja izrazito siromašne smeše. Na taj način kombinuje prednosti benzinskih motora (kao što su postizanje visokog broja obrtaja i čiste emisije) i dizel motora (superioran odziv i ubrzanja pri niskim režimima uz malu potrošnju goriva), poboljšavajući efikasnost i obrtni moment do 30 odsto u odnosu na aktuelni benzinski motor SKYACTIV-G, uz smanjenje prosečne potrošnje goriva za 20 odsto.

netauto.rs