Zanimljivosti

Mazda Vision Coupe najlepši konceptni automobil

Mazda-Vision-Coupe-17-05

Mazda Vision Coupe je osvojila nagradu za “Najlepši koncept automobil godine” na 33. Međunarodnom automobilskom festivalu. Elegantna limuzina sa četvoro vrata personifikuje evoluciju KODO dizajna uz posvetu prošlim generacijama Mazdinih kupea.

Mazda Vision Coupe je osvojila nagradu za “Najlepši koncept automobil godine” na 33. Međunarodnom automobilskom festivalu. Ikuo Maeda, Mazdin globalni direktor dizajna, primio je u utorak, 30. januara 2018. godine, zajedno sa svojim timom dizajnera nagradu na svečanosti u Parizu.

Žiri, koji uključuje stručnjake iz automobilske industrije i automobilskog sporta, kao i renomirane arhitekte i modne dizajnere, izabrao je Vision Coupe koji je u oktobru predstavljen na tokijskom Salonu automobila ispred još devet modela nominovanih ove godine za prestižnu nagradu. Glavni konkurenti bili su: Audi Aicon, BMW i-Vision Dynamics, Kia Proceed Concept, Lamborghini Terzo Millennium, Mercedes-Benz AMG GT Concept, Mercedes-AMG Project One, Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet, Nissan Vmotion i Peugeot Instinct.

[ads1]

Mazda je ovuu nagradu osvojila i pre dve godine svojim zadivljujućim konceptom RX-Vision.

Kao što samo ime sugeriše, Vision Coupe, isto kao i RX-Vision, personifikuje viziju Mazdinog dizajna nove generacije. Skladne i tečne proporcije limuzine sa četvoro vrata, kabinom pomerenom prema nazad, u stvari su karakteristike klasičnog dizajna kupea, donoseći pritom snažan akcenat na kretanje prema napred, tipično za sportske automobile visokih performansi.

“Vision Coupe koristi refleksije kako bi izrazio osećaj vitalnosti, što je sledeći korak za dizajn KODO”, izjavio je Ikuo Maeda, čije je puno zvanje Izvršni direktor zadužen za dizajn i stil marke. “Ovaj automobil personifikuje delikatnu japansku estetiku i veoma je prijatno primiti priznanje ovde u Gradu umetnosti samo dve godine nakon što je RX-Vision imao istu čast. Nastavljajući da stvaramo automobile prema globalnim željama želimo da zadržimo identitet japanske marke.”

Jednostavna forma “jednog poteza” snažno izražava utisak brzine. Istovremeno, unutrašnjost koristi koncept tradicionalne japanske arhitekture kako bi se stvorio stepen trodimenzionalne dubine koja stvara opušten prostor. Konačno, ime koncepta povezano je se 50-godišnjom tradicijom elegantnih Mazdinih kupea kao što je Luce Rotary, poznata i kao Mazda R130.

[ads2]

Vision Coupe biće do 4. februara u pariskom Hotel National des Invalides na izložbi konceptnih automobila Međunarodnog automobilskog festivala. Festival godišnje poseti oko 35.000 ljudi.

 

Mazda Vision CoupeMazda Vision CoupeMazda Vision CoupeMazda Vision Coupe

netauto.rs