Breaking News
Home / Visegrad / Turističke destinacije / Manastir Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci

Manastir Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci

page_177_22_02_2018_1519303134_af

 

Manastir Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci nalazi se na sastavku rječica Udrulje i Budimlija, ispod planine Varda, neposredno uz putni pravac Dobrun-Uvac. Udaljen je tri kilometra od manastira Dobrun a trinaest kilometara od Višegrada. Podignut je na mjestu hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića 13. marta 1946. godine a neformalno je nazvan Draževina.

 

 

Izgradnja manastirskog kompleksa otpočela je osveštenjem temelja 2004. godine uz blagoslov Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, kada je postavljen i spomenik Dragoljubu Draži Mihailoviću. Manastir je formiran 2009. godine, prvo kao metoh Manastira Dobruna, radi preseljenja Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske „Dabar“, da bi ubrzo prerastao u zaseban manastir. Pored redakcije „Dabra“ danas je u konaku ovog manastira Redakcija časopisa „Soko“, te sjedište Srpskog sokolskog društva „Soko“.

Pored manastirske crkve, koja je dijelom freskopisana, i spomenika, kompleks čine i izgrađeni konak, knjižara i kapela posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom, kao i crkva brvnara Blagovjesti Presvete Bogorodice u selu Vaganu-Kruščanje. Manastir je muški i pripada Mitropoliji dabrobosanskoj.

 

 

upoznajsrpsku.com

Check Also

page_26_04_2016_1461628449

Višegradska banja

  Kompleks Višegradske banje čine: Vilina vlas, Donja Kadijina banja i Gornja Sokolovića banja. Popularno, …

Powered by Master Media (TM)