Aktuelnosti RS

MAJKE SIGURNE, POSLODAVCI RASTEREĆENI Otkrivamo šta donosi novi zakon o dječjoj zaštiti

01E8B4B1-8419-49E0-9B6C-B06D513C54DF

 

Izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti RS, koje će na snagu stupiti sljedeće godine, Vlada Srpske u cjelosti će preuzeti trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja radnica.

Ovim zakonom, koji će se danas naći na sjednici Vlade RS, uvodi se i jedna važna pronatalitetna mjera, koja podrazumijeva ostvarivanje materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje, bez uslova da je majka nezaposlena šest mjeseci pre rođenja deteta.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, naglašava da će novim zakonom, kad je riječ o refundaciji 100 odsto bruto plate za vrijeme porodiljskog bolovanja, poslodavci biti rasterećeni, a majke bez bojazni od otkaza.

– Takođe, briše se odrednica „šest mjeseci prije rođenja deteta“, pa će sve majke dobijati naknadu, bez obzira na to koliko su vremena nezaposlene. Ovo je važna poruka i sa aspekta demografske politike i sa aspekta stava Srpske prema ženama – naglašava Šeranić za Srpskainfo.

 

[ads1]

 

Prema njegovim riječima, značajno je i novo pravo „naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju“, koje bi se priznalo onima koji se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju.

– Riječ je o pravu koje se odnosi na nekih 1.000 porodica, koje imaju teško oboljelu djecu. Nažalost, roditelji nisu u prilicu da rade, pa je zakonom definisana određena naknadu za njih koja iznosi 112 KM mjesečno. Svjesni smo da određeni iznosi koje definišu naši zakoni iz oblasti socijalne i dječje zaštite možda nisu dovoljni za ono što potrošačka korpa traži. Međutim, važno je da priznamo neko pravo i stavimo ga u okvir kroz koji bismo pokušali da u narednom periodu povećamo određena izdvajanja. Cilj je da, kada se saberu sva prava koja porodica ima po osnovu oboljelog djeteta, dobijemo iznos  iznad 500 KM, odnosno, da minimum socijalne sigurnosti za ove porodice u budućnosti dođe na nivo najniže projektovane plate u RS. Ovo je važna poruka, iako su zahtjevi od određenih udruženja i pojedinaca bili veći – ističe Šeranić.

Novim zakonom predviđena je i reforma organizacije sistema dječje zaštite.

– Cilj je da ljudi koji rade u centrima za socijalni rad u ne budu više zaposlenici tih centara, nego Fonda za dječju zaštitu RS. To bi omogućilo lakšu i jednostavniju kontrolu svih procesa unutar sistema  dječje zaštite bilo u pogledu priznavanja prava ili njihovog ispunjavanja. Važno je da centrima oslobodimo određena radna mjesta, na koja bi, u okviru postojećeg budžeta, mogli da zaposle stručne radnike – ističe Šeranić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Objašnjava da će se, izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, raditi na rješavanju prava po pitanju invaliditeta djece, u smislu izdvajanja novčanih naknada.

– Sistem ocjene invaliditeta ide putem komisija Fonda penziono-invalidskog osiguranja. Međutim, uočena je određena problematika za procjenu invaliditeta djece, koja ne može da bude ista kao u slučaju ocjene radne sposobnosti. Cilj nam je da djecu izvučemo iz tog sistema. Definisaćemo i pravilnik, a stručne službe bi preuzele ocjenu utvrđivanja invaliditeta kod djece. Želimo djecu da stavimo u poseban sistem, koji će se konkretno njima baviti – poručuje ministar Šeranić.

 

[ads2]

 

Kampovi za obolele mališane

Ministar Šeranić naglašava da je u planu organizovanje kampova za oboljelu djecu.

– Sarađivali bismo sa određenim udruženjima koja imaju kapacitete da pruže sigurnost djeci, a aktivnosti bi finansirao Fond za dječju zaštitu RS. Ovo bi bila podrška i djeci i porodicama. Mališanima bismo omogućili da negdje otputuju i druže se, a porodici pomogli u pogledu edukacije kako da pristupe nekim temama. Prije svega, riječ je o resocijalizaciji porodica koje se suočavaju sa raznim pritiscima. Moramo tražiti načine da svaka jedinka ostvari puni potencijal u društvu – ističe Šeranić.

 

srpskainfo.com