Zanimljivosti

M xDrive pogon za novi BMW M5

BMW M5 xDrive

BMW M5 xDrive

BMW M5 xDrive
Novi BMW M5 najuzbudljiviji je i emocionalno očaravajući sedan visokih performansi u okviru svih varijanti ovog modela koje je BMW M ikada pustio na tržište. Šesta generacija ove fantastične sportske mašine biće lansirana ove godine sa sistemom M xDrive, čija tehnologija na sva četiri točka omogućava da se dinamične sposobnosti još dublje dožive. Osim primetno poboljšanim performansama, novi BMW M5 takođe se razmeće većom praktičnošću za svaki dan i vrhunskim držanjem. On stoga predstavlja novi evolutivni korak u svakom pogledu za izuzetno uspešan koncept automobila koji se najpre pojavio 1984. godine kada je lansiran prvobitni BMW M5.

Dinamičnost vožnje visokih performansi s jedne strane spojena sa praktičnošću za svaki dan i kvalitetima poslovne limuzine s druge: to sasvim lepo pokriva M-ov tradicionalni pristup razvoju modela – modela koji teži da uskladi individualne pogonske komponente u besprekornu celinu.

„Osnovna komponenta M xDrive sistema je centralna inteligentna jedinica sa softverom specifičnim za M koji daje integrisanu kontrolu podužne i poprečne dinamičnosti. Nova tehnologija pogonskog sklopa – koja debituje u novom modelu BMW M5 – stoga kombinuje svu agilnost i preciznost standardnog pogona na zadnjoj osovini sa vrhunskim držanjem i vučom sistema pogona na sva četiri točka“, objašnjava Frank van Mel, predsednik upravnog odbora kompanije BMW M GmbH. „Zahvaljujući tome, novim modelom BMW M5 može da se upravlja poznatim spojem sportske vožnje i nepogrešive preciznosti, kako na trkačkoj stazi tako i na otvorenom putu – i u različitim vremenskim uslovima.”

Sistem M xDrive omogućava čudesno brzu postavku oslonjenu na zadnju osovinu, dok se prednji točkovi uključuju u igru tek kada zadnji više nisu u stanju da prenesu više snage na put, pa je potrebna dodatna vučna snaga. Čak i kada se vozi na izuzetno sportski način i kada razvija velike nivoe snage, novi BMW M5 sa pogonskim sistemom M xDrive ponaša se predvidivo i vozač lako može da ga kontroliše, što stvara prostor za još bogatiji doživljaj izuzetnih performansi i sposobnosti poslovne limuzine.

Vozač može da bira između pet različitih konfiguracija zasnovanih na kombinacijama režima DSC (DSC uključen, MDM, DSC isključen) i režima M xDrive (4WD, 4WD Sport, 2WD).

Novi pogonski sistem donosi prevoklasnu dinamičnost upravljanja zajedno sa neograničenom svakodnevnom upotrebljivošću. Ovo omogućuje centralna inteligentna jedinica sa softverom specifičnim za M radi integrisane kontrole podužne i poprečne dinamičnosti. Rezultat su optimalne performanse u svakoj od različitih konfiguracija. Dolaskom sistema M xDrive, inženjeri su uspeli da spoje klasične kvalitete standardnog zadnjeg pogona uz prednosti na sport fokusiranog sistema BMW xDrive.

Ovo se sve stiče u osećaju dinamičnog stila koji izaziva nevericu čak i kod iskusnih vozača DTM-a: „Ja sam veliki ljubitelj modela M5“, objašnjava, na primer, Timo Glok trkački vozač BMW-a. „Često prevaljujem velike udaljenosti i potrebno mi je dosta prostora za porodicu, ali ne bih voleo da propustim priliku da istražim sportski karakter automobila. Pogonom M xDrive, ne samo što se novim modelom BMW M5 može upravljati precizno i agilno, već mi je ponuđeno nešto što zaista cenim, jer živim u Švajcarskoj: primetno jača vuča i mogućnost kontrole – čak i kada vozim u posebnim vremenskim uslovima, poput vlage i snega, i kako u svakodnevnim vozačkim situacijama, tako i kada automobil teram do krajnjih granica performansi.“

netauto.rs